Slujbașii Ralucăi Prună dau un răspuns la scrisoarea deschisă a asociațiilor profesionale ale judecătorilor și procurorilor referitoare la arhiva SIPA. Cele trei asociații (AMR, UNJR, APR) adresau întrebările lor premierului Cioloș și ministrului Prună, dar primesc un răspuns impersonal de la Ministerul Justiției, dat pentru ,,o informare responsabilă a opiniei publice” sub forma unor precizări. În stilul tăios al ,,răspunsului” recunoaștem nu doar vocea țâfnoasă a ministrului cu mandat limitat, ci mai ales fuga de subiect și de fondul problemei, tehnică a manipulării ,,marca Prună”.
Magistrații cereau în 26 iulie o serie de lămuriri asupra actului normativ devenit peste noapte o prioritate a ministrului Prună și impus pe agenda Guvernului în regim de precipitare. Asociațiile profesionale ridicau probleme legate de caracterul semiconspirativ al acțiunii de preluare, verificare, distrugere, predare a arhivei SIPA și eliminării lor de la acest proces.
Ministerul răspunde că actul normativ este cerut de societatea civilă și de justițiabili, deși majoritatea documentelor din arhivă se referă la magistrați puși sub urmărire de o structură secretă. În mod surprinzător, solicitările și temerile magistraților din scrisoarea deschisă sunt răstălmăcite de oficialii Ministerului Justiției, care susțin că ,,această arhivă trebuie să înceteze să mai fie motiv de speculații și suspiciuni”. Adică exact temerile magistraților care văd în prevederile acțiunii puse la cale de ,,echipa Prună” o finalizare a ceea ce a început în 2006 Monica Macovei, prietena de atunci și de acum a tehnocratei. Textul face trimiteri aiuritoare la demersuri anterioare ale UNJR legate de problema ,,acoperiților” din Justiție. Chelul îşi pune mâna în cap! Singura informație de reținut din răspunsul în dodii este că Ministerul Justiției nu știe dacă în sistemul judiciar mai există alte structuri de securitate. Eu sunt mic, nu știu nimic!, se ascunde ministerul sub un slogan al infantilului modest. (Dan Constantin)