După Consiliul Județean Vrancea, care a demarat operațiunea de arhivare electronică a documentelor fizice cu ajutorul companiei unui fost candidat al USR-PLUS de la alegerile locale de anul trecut, o altă instituție, mult mai importantă, însă, a decis, la rândul ei, să-și digitalizeze actele. Este vorba despre Arhivele Naționale, care au încheiat, luna aceasta, un contract de un milion de euro în acest sens, cu două companii. Una este din Cluj-Napoca, cealaltă este din Craiova. Prima este fondată și controlată de personaje mai mult decât interesante. Mai exact, este vorba de un membru al UDMR, fost director al Imprimeriilor Coresi și ex-candidat din partea Uniunii aflate la guvernare, la alegerile parlamentare din toamna anului 2012. Mai mult, același fost candidat este și membru al Asociației Afacerilor Ungare în România (A.A.U.R.).
La scurt timp după schimbarea puterii politice și preluarea guvernării de către Coaliția PNL-USR PLUS-UDMR, când încă toate funcțiile și sinecurile erau departe de a fi împărțite, Arhivele Naționale anunțau, pe portalul SICAP, că intenționează să achiziționeze servicii de conversie digitală a instrumentelor de evidență arhivistică, în vederea transpunerii unor informații de pe suportul de hârtie pe suport digital. Vorbim de volume de fișe cu informații atât dactilografiate, cât și manuscrise.
O jumătate de an mai târziu, afacerea s-a încheiat, prin organizarea de către Arhivele Naționale a unei licitații deschise, pentru care a pus la bătaie suma de 3.959.443,56 de lei fără TVA, respectiv 4.711.737,83 lei cu TVA inclusă (aproximativ un milion de euro, fiind parafat, în data de 10 iunie 2021, contractul ANB-A-237/R/2021 cu două companii. Este vorba despre SC Idox Solutions SRL Cluj-Napoca și despre SC Intech Solutions SRL Craiova.
Conform anunțului de atribuire, criteriul care a stat la baza selectării ofertei a fost cel al celui mai bun raport calitate-preț, din care costul financiar a cântărit 50 la sută, expertiza a cântărit 30 la sută, iar echipamentele au cântărit 20 de procente.
Legături cu piața asigurărilor
Una dintre cele două companii care vor presta aceste servicii pentru Arhivele Naționale, SC Idox Solutions SRL Cluj-Napoca, a fost înființată, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de trei cetățeni – Ioan Codrea (33%), Zoltan Robert Abraham (34%), care îndeplinea și calitatea de administrator, și Mircea Cristian Lucacel. Acesta din urmă și-a cesionat, în aprilie 2015, pachetul de acțiuni deținut la societate către un anume Răzvan Mihail Brezeanu, fost director de vânzări al Romtelecom.
La sfârșitul lunii ianuarie a anului 2016, și Răzvan Mihail Brezeanu decide să iasă din companie, cesionând părțile sociale către nou-intratul asociat Bogdan Ivanov. Tot către acesta din urmă și-a cesionat părțile sociale și acționarul Ioan Codrea.
Bogdan Ivanov este fost membru al boardului director al companiei de asigurări City Insurance și deține, împreună cu un anume Felix Laurențiu Barbu, societatea Sc Management & Financial Consult SRL, societate care preia în concesiune creanțele service-urilor auto asupra City Insurance.
Candidat la parlamentare și membru într-o asociație româno-ungară
Însă cel mai interesant CV este al fondatorului SC Idox Solutions SRL, Zoltan Robert Abraham. Acesta este membru al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, este din Cluj-Napoca și e membru al Asociației Afacerilor Ungare în România (A.A.U.R.). El a candidat, în toamna anului 2012, pentru un post de deputat în Parlamentul României, din partea UDMR, însă nu a avut succes.
Anterior, Zoltan a fost numit de UDMR la conducerea Companiei Imprimeriilor Naționale CORESI. De asemenea, el a lucrat la SC Tipo Direct SRL, companie româno-maghiară, înrudită cu Zipper Data, cele două derulând contracte de peste 40 de milioane de euro cu Electrica, ANAF, Primăria Municipiului Cluj-Napoca sau Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Același om de afaceri preciza, în declarația de avere pe care a completat-o în calitate de candidat la Camera Deputaților, în 2012, că deținea un teren şi un apartament în Cluj-Napoca, bijuterii de 25.000 euro, 59.000 lei şi 1.000 euro în bănci, 50.000 lei de recuperat de la o firmă de-a sa, 12.500 euro din chirii şi venituri salariale de 130.000 lei. Soţia sa era, la acel moment, angajată a UDMR şi a Consulatului Maghiar din Cluj.
Contract pe durata a 15 luni. Sunt vizate documente dactilo și manuscrise, din care unele de importanță deosebită
Revenind la contractul atribuit de Arhivele Naționale, în caietul de sarcini, autoritatea contractantă precizează că această achiziție se referă la servicii de conversie de date prin scanare și prelucrare text, în vederea transformării digitale a instrumentelor de evidență, în cadrul proiectului denumit „Consolidarea capacității Arhivelor Naționale de furnizare a serviciilor publice (eVITALA)”.
Ca obiective ale proiectului, se menționează sistematizarea și simplificarea fondului activ al legilației, prin elaborarea unor norme metodologice în aplicare a Legii Arhivelor, prin conversia digitală a evidenței arhivistice. De asemenea, se urmărește reducerea poverii administrative pentru cetățeni și organizații, prin accesibilizarea online a instrumentelor de evidență arhivistică, stabilirea de criterii pentru digitalizarea de acces și înlocuire, precum și pentru planificarea condițiilor de păstrare și de conservare a arhivei, în vederea accesului îmbunătățit la aceste documente.
Un at obiectiv vizat este acela al dezvoltării cunoștințelor și abilităților personalului care activează în cadrul Arhivelor Naționale, prin organizarea de instruiri privind normativele întocmite și folosirea optimă a instrumentelor informatice pentru exploatarea conținutului informațional furnizat de acest proiect.
Nu în ultimul rând, se arată în documentația de atribuire, se urmărește sprijinirea dezvoltării, la nivel local, prin elaborarea unui plan de acțiune, a creșterii calității serviciilor de comunicare, depozitare și acces la sediile Arhivelor Naționale, în scopul creșterii calității serviciilor oferite de structurile teritoriale, județene și din București a Arhivelor Naționale.
În acest sens, autoritatea contractantă vrea să asigure un act normativ care să faciliteze, la nivelul tuturor instituțiilor din România, posibilitatea de a-și păstra evidența arhivistică și sub forma electronică, precum și să poată folosi în mod legal această evidență în procesele arhivistice impuse de lege, inclusiv în ceea ce privește transferul arhivelor permanente către Arhivele Naționale.
Cum se va face conversia
Materialele sursă care urmează a fi digitalizate sunt volumele dactilografice, volumele manuscrise, fișele manuscrise și volumele manuscrise de importanță deosebită.
Documentul citat arată că, prin conversia digitală în cadrul prezentei achiziții, se înțelege transpunerea unor informații de pe suport de hârtie pe suport digital, având ca rezultat, după caz, prelucrarea de imagini sau copierea, structurarea informațiilor conținute în materialele sursă, generându-se, astfel, materialele rezultat.
De asemenea, prin instrument de evidență se înțelege volumele și fișele, care pot fi dactilografiate sau manuscrise, care conțin informație nestructurată. Aici intră texte de tip paragraf, dar și informații structural, cum ar fi textele tabelare.
La acestea se adaugă și servicii similare, respectiv conversia digitală, culegerea de texte, fotocopierea și digitalizarea de documente.
Contractul încheiat de Arhivele Naționale are o durată de 15 luni și vizează digitalizarea a nu mai puțin de 4.838.472 de pagini din arhivele naționale. Ar fi vorba de 848.270 de pagini de volume dactilografiate, de 139.914 pagini de volume manuscrise, de 34.374 de pagini de fișe manuscrise și de 3.815.814 de volume manuscrise de importanță deosebită.
Al doilea prestator, implicat în dotarea școlilor cu internet
Așa cum arătam mai sus, contractual a fost adjudecat de două companii. Alături de SC Idox Solutions SRL Cluj-Napoca, serviciile contractate de Arhivele Naționale vor fi furnizate și de către SC Intech Solutions SRL, din Craiova.
Societatea a luat ființă, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în iulie 2013, având ca obiect de activitate, la momentul înregistrării, „lucrări de instalații electrice și de construcții”.
Firma a fost înființată de două persoane fizice – Ancuța Frăsinoi și Emanoil Alexandru. În prezent, asociatul unic al companiei este Ancuța Frăsinoi și, de la momentul fondării, societatea și-a adăugat la obiectul de activitate și operațiuni de prelucrarea datelor, administrarea paginilor WEB sau activități ale bibliotecilor și arhivelor.
De remarcat este faptul că, în urmă cu doi ani, Ministerul Educației a atribuit un contract-cadru, în valoare de 165 de milioane de lei, pentru dotarea cu internet wireless a școlilor din România, Din această sumă, numai anul trecut, au fost plătite 123,75 milioane de lei. Contractul a fost adjudecat de către un consorțiu al cărui lider este Telekom România Mobile Communication, însă care a contractat o parte din acest contract.
Astfel, 7,5% din contract a ajuns la Intech Solutions SRL, iar 38 la sută au ajuns la SC Niva tech Integration Solutions SRL, ai căror acționari au fost parteneri de afaceri cu Sebastian Ghiță, în vestita Asesoft.