Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin și-a găsit șeful: ayatollahul Iranului

Putin și-a găsit șeful: ayatollahul Iranului

de Şerban Mihăilă    |   

Dependența de armele Teheranului în războiul din Ucraina pare să-l fi determinat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să renunțe la poziția de neutralitate pe care o menținuse ani de zile în conflictul mocnit dintre statul evreu și lumea arabă. Foarte probabil, la presiunea iranienilor, președintele rus i-a întors acum spatele premierului israelian, Benjamin Netanyahu, iar Moscova seamănă tot mai mult cu un dușman al Israelului și un prieten al teroriștilor din Hamas.

Pe măsură ce poziția Rusiei se schimbă în Orientul Mijlociu, lui Vladimir Putin „nu-i mai pasă de Netanyahu”. El vede acum Israelul ca pe „un inamic”, în timp ce s-a apropiat de Iran și se poziționează de partea Hamas în conflictul militar din regiune, este de părere un fost colaborator al liderului de la Kremlin.

De altfel, recent, Hamas a numit Rusia „cel mai apropiat prieten” al său, în timp ce gruparea teroristă promitea să-i elibereze pe cei opt ostatici ruși răpiți în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului.

Mai mult, Putin pare să se despartă de linia sa anterioară de neutralitate față de Israel și palestinieni. Săptămâna aceasta, el a cerut statului evreu să-și anuleze invazia terestră în Gaza.

Dependența de armele iraniene

Abbas Gallyamov, fost redactor de discursuri pentru Putin în perioada 2008-2012, care locuiește acum la Tel Aviv, a declarat pentru ediția americană a publicației britanice „Daily Express” că liderul rus a devenit mult mai dependent de Iran în materie de arme. 

În opinia sa, acesta este și motivul pentru care Rusia a trecut la o poziție propalestiniană în războiul aflat în plină desfășurare.

„Timp de mulți ani, Putin a păstrat cu o mare pricepere o poziție de mijloc între Israel și Iran, dar, recent, Rusia a devenit dependentă de Teheran din cauza livrărilor de arme.”, spune Gallyamov.

„Putin a pierdut astfel șansa de a fi un jucător independent. Probabil că Iranul a spus «noi vă sprijinim în Ucraina, voi ne sprijiniți în Orientul Mijlociu».”, a adăugat el.

Rusia – agent al Iranului, alături de Hamas și Hezbollah

„Putin a trebuit să urmeze Teheranul. Astfel, în Orientul Mijlociu, Rusia se transformă rapid într-un alt agent al Iranului, la fel ca Hamas și Hezbollah.”, precizează Gallyamov.

Gallyamov a fost plasat pe o listă de suspecți urmăriți penal în Rusia, la începutul acestui an, din cauza criticilor sale la adresa Moscovei, după invadarea Ucrainei.

Întrebat dacă Rusia ar putea furniza bani și arme pentru Hamas, Gallyamov a răspuns: „Da, nu exclud acest lucru. Când devii un agent, pierzi șansa de a urma o linie independentă.”.

„Cred că lui Putin nu-i mai pasă de Netanyahu. Acum, el a adoptat această poziție propalestiniană în conflict, iar orice guvern israelian este un inamic pentru Putin.”, a continuat fostul colaborator al liderului de la Kremlin.

O relație distrusă

Iranul a furnizat Rusiei până acum drone, pe care armata lui Putin le-a folosit din plin în războiul său din Ucraina, după ce sancțiunile impuse de o mare parte a comunității internaționale i-au lăsat pe ruși izolați.

În ceea ce privește relația dintre Putin și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cei doi lideri au încercat să sudeze o relație mai puternică în ultimii ani.

Putin și Netanyahu au promovat legături culturale bilaterale mult mai strânse, precum și călătoriile fără vize între cele două țări.

În memoriile sale, publicate în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Netanyahu l-a lăudat pe liderul rus pentru intelectul lui și pentru „atitudinea sa deosebit de prietenoasă” față de poporul evreu.

Cu toate acestea, cei doi lideri nu și-au vorbit decât la o săptămână după atacul din 7 octombrie, lansat de Hamas.

Mai mult, într-o alocuțiune rostită imediat după atacurile teroriste, în timpul cărora au fost uciși cel puțin 1.400 de israelieni, Putin s-a abținut de la condamnarea categorică a extremiștilor islamiști.

El a preferat, în schimb, să arate cu degetul spre Occident, spunând: „Cred că mulți oameni vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu viu al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu.”.

În calitatea sa de cel mai mare aliat al administrației americane din regiune, Israelul are mari șanse să devină astfel, în actualul context politico-militar mondial, una dintre țintele predilecte ale unor atitudini și acțiuni ostile din partea Moscovei. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri