Jurnalul.ro Ştiri Externe Armenia și Azerbaidjan, în prag de război. Franța vrea să prezinte situația în Consiliul de Securitate al ONU

Armenia și Azerbaidjan, în prag de război. Franța vrea să prezinte situația în Consiliul de Securitate al ONU

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan continuă în Nagorno-Karabah, după ce anterior a fost stabilit un acord de încetare a focului, screie Reuters.

Acordul de încetare a focului a fost stabilit la ora locală 9.00, pentru ca la scurt timp să reînceapă ostilitățile. 

Totodată, miniștrii Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, și Armenia, Suren Papikian, au convenit să ia măsurile care se impun pentru stablizarea situației. 

O altă discuție telefonică a avut loc între premierul Armeniein, Nikol Paşinian, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Armenia acuză Azerbaidjanul de escaladarea tensiunilor în regiune. Totodată, Charles Michel spune că UE va ajuta la prevenirea escaladării rensiunilor. 

De asemenea, șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut Armeniei să nu mai provoace Azerbaidjanul. 
''Armenia ar trebui să înceteze provocările şi să se concentreze pe negocierile de pace şi cooperare'', a transmis aceste pe Twitter. Și Azerbaidjanul acuză Armenia de acte subversive. 

Circa 49 de militari armeni au murit în urma ostilităților. 

Franța vrea să sesizeze Consiliul de Securitate al ONU

"Franţa va prezenta situaţia în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, a cărui preşedinţie o asigură în prezent. Preşedintele Emmanuel Macron continuă să facă apel la respectarea strictă a armistiţiului şi a integrităţii teritoriale a Armeniei", a transmis Palatul Elysee, care a precizat că șeful statului este dispus să discute cu președintele Azerbaidjanului Ilham Aliev. 

UE cere încetarea luptelor

"Este imperativ ca ostilităţile să înceteze şi să se revină la masa negocierilor. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a contactat liderii celor două ţări, iar eu voi purta discuţii astăzi cu miniştrii de Externe din ţările respective. Reprezentantul special al UE, Toivo Klaar, se va deplasa fără întârziere în cele două ţări pentru a susţine detensionarea necesară şi pentru a discuta despre viitoarele etape ale procesului de dialog la Bruxelles între liderii armean şi azer", a transmis șeful diplomației europene, Josep Borrell. 

Ultimul război din Nagorno-Karabah s-a încheiat în 2020 dar periodic au izbucnit confruntări între cele două părți. Strâmtoarea aparține Azerbaidjanul dar populația este majoritar armeană. Rusia are desfășurate în zonă forțe de menținere a păcii. 

Totodată, în mod tradițional, Rusia sprijină Armenia iar Azerbaidjanul este susținut de Turcia. 



 

Subiecte în articol: nagorno karabah armenia azerbaidjan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri