Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Armurariul și ficatul gras: Cum te poate ajuta?

Armurariul și ficatul gras: Cum te poate ajuta?

Ficatul gras non-alcoolic este cea mai răspândită afecțiune hepatică în țările civilizate.

Stresul zilnic, alimentația dezechilibrată, sedentarismul, tulburările în metabolismul lipidelor și al glucidelor sunt factori care contribuie la dezvoltarea bolii în care celulele bune ale ficatului sunt înlocuite cu celule grase. În gestionarea sănătății ficatului și evitarea complicațiilor, extractul de armurariu a fost utilizat de-a lungul secolelor în terapia afecțiunilor hepatice.

Beneficiile acestuia se răsfrâng asupra mai multor procese ale organismului, iar modul în care acționează în corp îl face potrivit în tratamentul ficatului gras.

Cum se manifestă boala ficatului gras?

Boala ficatului gras sau steatoza hepatică afectează până la un sfert din populația țărilor dezvoltate din Vest. Majoritatea persoanelor nu prezintă simptome, iar evoluția este lentă și depinde în mare măsură de stilul de viață adoptat, celula hepatică având o extraordinară capacitate de regenerare, mai ales în condițiile în care se acționează din timp pentru detoxifiere și refacere.

Aproximativ 10% dintre persoanele cu ficatul gras vor dezvolta inflamație, care poate degenera în fibroză, steatohepatită, ciroză și chiar cancer de ficat. Simptomele unui ficat gras includ oboseală accentuată, îngălbenirea pielii și a corneei (partea albă a ochiului), disconfort abdominal și, în stare avansată, greață, stări frecvente de vomă și diaree, lipsa apetitului.

Boala ficatului gras este de două tipuri: ficatul gras alcoolic, întâlnit la cei care consumă alcool frecvent sau în cantități mari, și ficatul gras non-alcoolic, cea mai frecventă formă, care implică adesea și afecțiuni conexe precum diabetul de tip 2 și obezitatea.

Cum te pot ajuta principiile active ale plantei de armurariu?

Tratamentul ficatului gras implică o schimbare a regimului de viață, o dietă echilibrată, pierderea în greutate, abstinența de la alcool în cazul steatozei alcoolice, eventual o terapie medicamentoasă, la recomandarea medicului, și suplimente care să contribuie la detoxifierea ficatului și la regenerarea celulelor hepatice afectate. Extractul de armurariu, cunoscut sub numele de silimarină, conține flavonoide cu rol antioxidant, implicate în reducerea stresului oxidativ de la nivelul celulelor și protecția lor împotriva îmbătrânirii premature și a deteriorării.

Silimarina are proprietăți inflamatoare, ceea ce o face deosebit de utilă tratamentul ficatului gras. Totodată, acțiunea sa asupra destructurării colagenului din celulele hepatice contribuie la prevenirea fibrozei, etapă a cicatrizării ireversibile, în care celulele afectate ale ficatului devin nefuncționale.

Asociat adesea cu afecțiuni cronice, colesterol mărit, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială, ficatul gras este solicitat și de tratamentul medicamentos necesar în terapia acestora. Flavonoidele din extractul de armurariu ajută la protecția împotriva substanțelor nocive, alcool, medicamente, ciuperci, facilitând eliminarea toxinelor.

Cu o dietă adecvată, mișcare și evitarea consumului de alcool, silimarina standardizată ajută la detoxifierea ficatului și facilitează pierderea în greutate, măsură recomandată de medici în managementul ficatului gras. Durata tratamentului poate să varieze în funcție de afecțiunile hepatice, de stadiul steatozei, de modul în care pacientul răspunde la măsurile terapeutice. Pentru administrarea pe termen lung, se va consulta medicul curant – medicul de familie sau un specialist în medicină internă ori gastroenterologie.

Cu multiple beneficii asupra celulei hepatice, extractul de armurariu sau silimarina, datorită principiilor sale active împotriva radicalilor liberi și a oxidării, ajută la detoxifierea ficatului, la regenerare, la reducerea inflamației asociate ficatului gras, având un rol benefic în prevenirea fibrozării și cicatrizării ficatului gras. Silimarina contribuie pe termen lung și la ameliorarea stării generale a organismului, la îmbunătățirea digestiei și la întărirea imunității. Utilizarea extractului de armurariu în tratamentul afecțiunilor hepatice este unul dintre cele mai reușite exemple în ceea ce privește dezvoltarea unei terapii moderne din medicina tradițională.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri