Florian Coldea, Silviu Predoiu, Lucian Pahonțu și Marcel Opriș sunt patru dintre cei mai importanți piloni militari pe care s-a sprijinit regimul lui Traian Băsescu. Doi dintre aceștia se află și astăzi pe funcții, la mai bine de trei ani de când Băsescu nu mai ocupă fotoliul de președinte, iar al treilea a părăsit conducerea militară a unuia dintre serviciile de informații, în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță. Ei au avansat în grad într-un mod demn de Cartea Recordurilor, în epoca “portocalie”, și au primit împreună 13 stele de general. SPP, serviciul care se ocupă cu paza și protecția demnitarilor, se află, astăzi, în centrul unui scandal cu iz politic, după declarațiile făcute, zilele trecute, la Antena 3, de către președintele PSD, Liviu Dragnea, iar SIE, prin directorul miliar al serviciului, se află, la rândul său, în “fierbere”, după apariția în spațiul public a informațiilor despre frecventarea de către fratele lui Silviu Predoiu, în urmă cu 13 ani, a unui bordel din Capitală.
Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul de Protecție și Pază (SPP) au avut, începând cu anul 2005, respectiv 2006, șefi noi, agreați de fostul președinte al României, Traian Băsescu. În timp ce activitatea SRI și SIE, deși coordonate de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, este controlată civil, prin comisiile de specialitate existente la nivelul Parlamentului, activitatea SPP şi STS nu este controlată de absolut nicio entitate civilă. Mai mult, în cazul SRI și SIE, există conduceri bicefale, compuse dintr-un director civil și dintr-un adjunct militar. La STS și la SPP nu există acest principiu de conducere, activitatea lor fiind controlată exclusiv de miliari.
Coldea: creat de Băsescu, doborât de Ghiță
Cei patru piloni militari ai acestor servicii de informații pe care s-a sprijinit regimul Băsescu - generalii Florian Coldea, Silviu Predoiu, Marcel Opriș și Lucian Pahonţu - au cunoscut o ascensiune în sistem de-a dreptul spectaculoasă și au avansat în grade, de la simpli ofițeri, la generali cu câte trei sau chiar patru stele.
Forian Coldea, fostul director adjunct militar al Serviciului Român de Informații, a devenit ofițer de informații în anul 1996, iar anul 2005, când a preluat conducerea serviciului, l-a găsit cu gradul de locotenent-colonel. În anul 2006, Florian Coldea a fost avansat la gradul de colonel, iar în 2008 a fost făcut de Traian Băsescu general de brigadă cu o stea. Patru ani mai târziu, în 2012, Traian Băsescu l-a avansat pe Florian Coldea la gradul de general-maior cu două stele, iar în anul în care fostul președinte și-a terminat mandatul la Cotroceni, Florian Coldea a fost avansat în gradul de general-locotenent, cu trei stele.
Coldea a condus, de facto, SRI, până la începutul anului trecut, când, în urma dezvăluirilor făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță, el a fost trecut în rezervă de către președintele Klaus Iohannis.
Predoiu, geologul care conduce SIE
Silviu Predoiu este șeful militar al Serviciului de Informații Externe (SIE) și conduce, de facto, serviciul. Ultimului director civil, Mihai Răzvan Ungureanu, nu i-a mai succedat nimeni. Fiu al unui fost ofițer de contrainformații militare din Miliția ceaușistă, Predoiu este de profesie inginer geolog. A fost înrolat în SIE în anul 1990 cu gradul de locotenent major și a activat ca ofițer specializat pe contraspionajul extern.
În anul 1992, Silviu Predoiu a fost avansat la gradul de căpitan, iar în 1996 la cel de maior. În 1999 a devenit locotenent-colonel, iar între 2000 și 2004, a condus departamentele de combatere a crimei organizate, antiterorism și protecție internă din SIE. A devenit colonel în anul 2002, iar în 2004 a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea. În 2006, Traian Băsescu l-a “uns” pe Silviu Predoiu general maior cu două stele, iar din anul 2008, șeful militar al SIE a devenit general-locotenent cu trei stele.
Silviu Predoiu este unul dintre cei doi generali care conduc, încă, serviciile secrete, deși Băsescu nu mai este președintele României din decembrie 2014. Zilele trecute, numele lui Silviu Predoiu a intrat în atenția opiniei publice, după dezvăluirile din presă legate de activitatea desfăşurată de fratele acestuia, Garbriel, fost ofițer SRI, recunoscut, ca și client, de una dintre prostituatele unui bordel deținut, în urmă cu câțiva ani, de o rețea de proxeneți chinezi.
Pahonțu: de la USLA Securității, la SPP
Lucian Pahonțu conduce Serviciul de Protecție și Pază din decembrie 2006. Este absolvent a Școlii Militare de Ofiţeri, pe profil de transmisiuni, și a terminat Facultatea de Arme Întrunite a Ministerului Apărării Naționale. A lucrat ca ofițer în Ministerul de Interne, iar în decembrie 1989 activa în trupele de Securitate (USLA). Lucian Pahonțu a condus, până la numirea în funcția de director al SPP, Brigada Specială de Intervenții a Jandarmeriei Române. În 2003, el a primit gradul de general de brigadă cu o stea, iar în 2005 a fost avansat în gradul de general-maior cu două stele. Ultima avansare a avut loc în anul 2008, când Lucian Pahonțu a devenit egal în grad cu Florian Coldea și Silviu Predoiu, respectiv general-locotenent cu trei stele.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat, zilele trecute, pe Lucian Pahonțu de faptul că l-ar fi contactat, printr-un interpus, pe ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, căruia i-ar fi transmis că “Dragnea urmează să fie executat în luna martie” și că Stănescu poate fi ajutat să preia conducerea partidului.
Opriș, super-generalul fostului președinte
În vara anului trecut, Marcel Opriș, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, a fost trecut în rezervă, prin decret al președintelui Klaus Iohannis, după 12 ani de activitate la conducerea acestei structuri. Opriș deținea, din anul 2011, cel mai înalt grad dintre toți cei patru generali numiţi de Traian Băsescu la conducerea serviciilor de informații.
Marcel Opriș a fost numit director al STS în decembrie 2005. De profesie inginer, el a activat, anterior, ca ofițer tehnic în cadrul MApN, iar din 1997 a fost angajat la STS. Primul grad de general, cu o stea, l-a primit în anul 2004. Doi ani mai târziu, în 2006, a fost avansat la gradul de general-maior cu două stele, iar în 2008, a devenit general-locotenent, cu două stele.
Marcel Opriș a fost caracterizat de presă ca fiind cel mai apropiat general al lui Traian Băsescu, fiind acuzat că a implicat serviciul pe care îl conducea în alegerile prezidențiale din anul 2009. De Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie 2011, Traian Băsescu l-a avansat pe Marcel Opriș în gradul de general cu patru stele.
Dăncilă, din lac în puț
Noul premier, Viorica Dăncilă, a renunţat la serviciile SPP, în urma scandalului „Execuția lui Dragnea” – prin care șeful serviciului ar fi încercat să schimbe conducerea PSD. Paza premierului urmează să fie asigurată de trupele Jandarmeriei. Ideea pare a fi una inutilă, având în vedere faptul că, în prezent, SPP este condus de doi generali de Jandarmerie: Lucian Pahonțu și Gabriel Crețu, iar mulți dintre actualii ofițeri ai serviciului provin tot din trupele speciale ale Jandarmeriei.
În ciuda numărului de stele, generalii au fost implicați în numeroase scandaluri politice sau chiar cu iz penal, de la vacanţe de lux, în compania unor oameni de afaceri și politicieni, la rude de sânge implicate în evenimente controversate