Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, ieri, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig SA, în urma constatării stării de insolvenţă a societăţii. ASF urmează să ceară deschiderea procedurii de faliment.
Piaţa de asigurări din România a mai bifat ieri un record nedorit. După falimentele recente ale companiilor Astra şi Forte Asigurări, acum a venit şi rândul societăţii Carpatica Asig să ajungă la final de drum. Aceasta se afla încă de la începutul anului 2014 într-un program de redresare financiară şi ar fi trebuit să atragă un investitor strategic până la jumătatea lunii decembrie 2015. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar ASF decidea la începutul anului intrarea societăţii în mecanismul de rezoluţie, ceea ce a condus şi la desemnarea unui administrator intermediar-Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA). Consiliul ASF a respins, la începutul lunii trecute, proiectul de achiziţie prezentat de International Insurance Consortium (IIC) în vederea dobândirii unei participaţii calificate din capitalul social al societăţii Carpatica Asig. ASF a motivat decizia prin faptul că aceasta nu avea capacitatea financiară certă de a susţine redresarea Carpatica Asig, avea o structură difuză a acţionariatului, iar tranzacţia s-ar fi derulat printr-o societate înfiinţată în Olanda cu un capital social de un euro. Carpatica Asigurări a înregistrat anul trecut venituri prime brute subscrise de 583,7 milioane de lei ţi a plătit despăgubiri de 380,9 milioane de lei.
Din punct de vedere al primelor brute subscrise Carpatica Asig a avut o cotă de piaţa de 6,67, plasându-se pe locul şapte în piaţa de asigurări
s-a situat pe locul 7 in piata de asigurari din Romania anul trecut, cu venituri din prime brute subscrise in valoare de peste 583,7 milioane lei (cota de piata de 6,67%). Asiguratorul a platit anul trecut despagubiri in valoare de peste 380,9 milioane lei, situandu-se pe locul 5 in piata la acest capitol, dupa Omniasig, Euroins, Groupama si Allianz-Tiriac. Cea mai mare parte a despagubirilor au fost platite in contul politelor RCA - peste 342,2 milioane lei, arata datele ASF.