Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ASSAI vrea reformarea ASF-ului şi a pieţei RCA

ASSAI vrea reformarea ASF-ului şi a pieţei RCA

de Adrian Stoica    |   

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis către Parlament propunerea sa pentru formula de calcul al preţului RCA. Aceasta include prima de risc (cheltuielile cu daunele), cheltuielile administrative care să reprezinte maximum 25% raportat la prima de risc şi cheltuielile cu vânzarea poliţei RCA (broker), de cel mult 50% din cheltuielile administrative.

 

"Această formulă are în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări, precum şi includerea unui comision de vânzare a poliţelor de asigurare (brokeri). Formula de calcul trebuie însoţită şi de o altă măsură, de reducere drastică a taxelor plătite de către asigurători către ASF şi care, în prezent, sunt uriaşe şi nejustificate", se arată într-un comunicat al ASSAI, transmis ieri.

 

ASF îşi ia partea

Potrivit reprezentanţilor ASSAI, taxele plătite de asigurători către ASF sunt în cuantum de aproximativ 7,2% din valoarea fiecărei poliţe RCA, asigurătorii RCA din România plătind cele mai mari contribuţii din UE (cu 60% mai mari). Contribuţiile totale ale asigurătorilor din UE, către omologul ASF, nu depăşesc în medie, 4,5% din valoarea fiecărei poliţe RCA, precizează ASSAI.

 

Asociaţia citează date din raportul Milliman, care arată că, la fiecare 100 de lei încasaţi de către asigurătorii RCA, aceştia plătesc daune cuprinse, în medie, între 38,64 lei, pentru persoane fizice, şi 27,93 lei, pentru persoane juridice.

 

Cheltuieli administrative mari

Cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt de 61,36 lei (persoane fizice) şi 72,07 lei (persoane jurdice), adică duble raportate la daunele achitate, acesta fiind şi motivul pentru care profitul raportat de asigurători pentru produsul RCA este zero sau negativ, menţionează sursa citată. În tot acest timp, în Uniunea Europeană, cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt cuprinse între 25-35% din preţul unei poliţe RCA, cheltuieli care includ şi un mic profit.


Reprezentanţii service-urilor auto independente solicită, de asemenea, reforma internă a ASF, prin înjumătăţirea numărului de angajaţi ai instituţiei şi scoaterea la concurs a tuturor poziţiilor.

 



ASF a anunţat că în pachetul de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA va fi introdus conceptul „client cu risc ridicat”, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor. De asemenea, măsurile ar putea include introducerea preţului de referinţă şi monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri