Jurnalul.ro Ştiri Observator Astăzi se împlinesc 41 de ani de la cutremurul din 1977

Astăzi se împlinesc 41 de ani de la cutremurul din 1977

Astăzi se împlinesc 41 de ani de la cutremurul din 1977, cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României. Un seism de 7,2 grade pe scara Richter a doborât, acum 41 de ani, în mai puţin de un minut, aproape 35 de mii de locuinţe. A mutilat oraşe întregi şi a luat peste 1.500 de vieţi, dintre care 1.424 doar în Bucureşti.La ora 21, 22 de minute şi 22 de secunde, începea teroarea. Pământul s-a cutremurat pentru 56 de secunde, iar ceea ce a urmat a curmat sute de destine. 11 mii de oameni au fost îngropaţi sub dărâmături. Au fost victime în aproape toată ţara, însă în Capitală a fost măcel: 1.424 de morţi şi alte 7.500 de persoane rănite. 

Au fost circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe afectate, la nivelul întregii ţări. Cele mai multe pagube materiale s-au înregistrat la Bucureşti, unde peste 33 de clădiri şi blocuri înalte s-au făcut una cu pământul.  

În dimineaţa următoare, pe 5 martie, începeau căutările celor care au supravieţuit dezastrului. Mai bine de 30 de mii de pompieri şi militari au scormonit printre ruine, iar la fiecare cinci minute cineva era scos de sub dărâmături. 

Printre sutele de morţi, s-au numărat şi câteva personalităţi importante la acea vreme în România. 

 

Marele actor, Toma Caragiu a fost surprins de seismul puternic, în timp ce se afla în scara blocului, alături de bunul său prieten, regizorul Alexandru Bocăneţ. Au murit amandoi. Şi cea supranumită Edtih Piaf de România, cântăreaţa Doina Badea şi-a găsit sfârşitul sub dărâmături. 

Alte figuri, precum prozatorul Alexandru Ivasiuc, poeta Daniela Caurea, istoricul literar Mihail Petroveanu au murit prinşi sub clădirile doborâte de cutremurul care a îngrozit Europa.

Pe lângă Bucureşti, un alt oraş extrem de afectat de cutremurul din 1977 a fost Zimnicea. Cu distrugeri în proporţie de 80%, practic, oraşul a fost aproape ras de pe hartă. Nicolae Ceauşescu a ordonat la vremea aceea reconstrucţia oraşului. Oameni din nouă judeţe ale ţării au venit în ajutorul locuitorilor din Zimnicea. O bună parte din banii necesari lucrărilor au fost donaţi de Austria şi Germania. Zece ani mai târziu însă, noile clădiri s-au deteriorat dramatic, din cauza materialelor de construcţie foarte slab calitative. 

Epicentrul seismului a fost în zona Vrancea, la o adâncime de aproximativ 100 de kilometri, cu undă de şoc în aproape toata zona Balcanilor. Seismul s-a simţit chiar până în Moscova şi Sankt Petersburg.http://www.observator.tv

Subiecte în articol: cutremur 1977
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri