Telescoapele din întreaga lume au fost în alertă în septembrie 2022 atunci când o navă spațială a NASA s-a prăbușit intenționat pe un asteroid. Inginerii au încercat să schimbe viteza și traiectoria corpului ceresc, studiind o metodă prin care o rocă spațială periculoasă, aflată pe un curs de coliziune cu Pământul, ar putea fi deviată. A fost pentru prima dată când omenirea și-a propus să schimbe mișcarea unui obiect ceresc, iar rezultatele au arătat că tehnologia ar putea fi folosită în viitor.
Noile informații publicate marți de astronomii care au folosit telescopul unui observator din Chile dezvăluie imagini detaliate ale resturilor provenite din coliziunea cu nava NASA, potrivit CNN.
Inițial, norul de resturi care s-a ridicat de pe suprafața asteroidului a părut a fi format din particule fine. Ulteroir, echipa de cercetători a observat alte structuri în norul de resturi, cum ar fi aglomerări și spirale de particule mai mari, precum și o coadă lungă asemănătoare unei comete.
Cercetătorii au avut ocazia să privească norul printr-un curcubeu de lumină pentru a căuta urme de substanțe chimice și gaze. Totuși, echipa nu a putut detecta apă sau oxigen.
(sursa: Mediafax)