Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacurile comise de pirați au crescut în 2018

Atacurile comise de pirați au crescut în 2018

Atacurile piraţilor pe mare s-au înmulţit în lume în 2018, în special din cauza unui val de acte de piraterie în Golful Guineei în Africa de Vest, a transmis Biroul Maritim Internaţional (BMI), potrivit AFP. 

Anul trecut au fost înregistrate 201 atacuri, comparativ cu 180 în 2017, a precizat BMI în raportul său anual privind pirateria, publicat în această săptămână. 

În Africa de Vest, atacurile identificate în apele din largul Coastei de Fildeş şi până în Republica Democrată Congo (RDC) s-au înmulţit de peste două ori anul trecut: cele şase deturnări de nave în lume în 2018 au avut loc în această zonă, precum şi 13 din 18 cazuri de atacuri armate asupra unor nave şi majoritatea răpirilor pentru obţinerea de recompense. 

"Există o nevoie urgentă de întărire a cooperării şi a schimbului de informaţii între ţările din Golful Guineei pentru a putea fi luate acţiuni eficiente împotriva piraţilor", care sunt autorii unui număr tot mai mare de răpiri şi de deturnări de nave, a explicat un purtător de cuvânt al BMI. 

Instalat la Kuala Lumpur în Malaezia, Biroul Maritim Internaţional a observat o înmulţire importantă a violenţelor în ultimul trimestru din 2018 în regiune, cu nave atacate de piraţi dincolo de ape teritoriale şi cu echipaje răpite şi duse în Nigeria, unde marinarii au fost ţinuţi prizonieri în aşteptarea de recompense, precizează raportul. 

În perioada analizată, au fost înregistrate 41 de răpiri în largul Nigeriei, conform BMI, care a observat că piraţii se aventurează tot mai departe şi atacă o gamă tot mai largă de nave, de la bărci de pescuit la nave mari de transport de marfă. 

Golful Guineei a devenit mai afectat de piraterie decât Golful Aden, zona maritimă situată între Cornul Africii (Somalia) şi Peninsula Arabică şi care a fost mult timp cel mai puternic infestată de piraţi din Africa. 

Intensificarea pirateriei în Golful Guineei, care găzduieşte principalele două ţări producătoare de petrol din Africa, Nigeria şi Angola, perturbă rutele maritime internaţionale şi aduce pierderi de miliarde de dolari economiei mondiale. 

Cele 17 ţări din regiune încearcă de câţiva ani să-şi consolideze mijloacele de intervenţie şi colaborarea în special cu ajutorul SUA şi al Franţei.

AGERPRES

Subiecte în articol: piraţi atacuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri