Vitamina B12 lipsește din dietele vegane. Prof. dr. Prada (Institutul „Ana Aslan“): Deficitul poate duce la afectare neurologică
În alimentația exlusiv vegetariană, vitamina B12 se află în cantități foarte mici, care nu asigură funcționarea optimă a metabolismului.
Astfel că prof.dr. Gabriel Ioan Prada, de la Institutul de geriatrie gerontologie Ana Aslan al Universității „Carol Davila“, explică importanța produselor de origine animală, potrivit dcnews.ro.
„Dietele exagerate nu sunt foarte bune. Știți cum se numea un vegan înainte. Era un cuvânt care însemna vânător foarte prost“, a spus, ironic, medicul.
„Mai este adevărul că unele vitamine nu se pot lua decât din produse de origine animală. De exemplu, vitamina B12 se găsește în cantități foarte mici în produsele vegetale și atunci trebuie neapărat să mâncăm și produse de origine animală, precum carne sau ficat. E și o discuție cu ficatul, pentru că el are celule hepatocite la mulți nuclei și atunci există riscul de creștere a acidului uric.
Carnea de vită e mai bună, pentru că ea conține cantități mari de vitamina B12. La rumegătoare există cel de-al treilea stomac, iar acolo, cât timp rămân produsele vegetale, se dezvoltă o floră microbiană care degradează vegetalele și produc foarte multă vitamină B12“, explică specialistul.
Lipsa vitaminei B12 duce la anemie, fapt ce afectează sistemul neurologic.
„Știți care e problema cu deficitul de vitamina B12? Multă lume știe că produce anemia, dar până să producă acea anemie, destul de frecvent poate să genereze afectare neurologică. Această afectare neurologică modifică mersul, un mers nesigur cu baza largă, iar în cazuri mai avansate poate să producă niște simptome care seamănă foarte mult cu demența. La toți pacienții care au un tablou clinic asemănător, înainte de a diagnostica evaluăm dacă au cumva un deficit de vitamina B12, pentru că e reversibil. Dacă e identificat din timp și tratat corect, pacientul își revine“, a spus prof. dr. Gabriel Ioan Prada.
El spune că este nevoie să se consume carne.
„Dar nu în fiecare zi! La vârstnici mai e o chestiune. Persoanele în vârstă au un declin al funcției renale. Pe la 80-85, jumătate din unitățile funcționale ale rinichiului nu mai sunt viabile. Funcția lor renală nu mai e aceeași. Nu e bine să încărcăm cu foarte multă carne. De aceea se recomandă acel post săptămânal, pentru că nu încarcă organismul cu foarte multă carne. E foarte importantă o dietă bogată în fructe și legume proaspete, plus un aport de carne, nu foarte frecvent, de 3 ori pe săptămână, 100 de grame de carne. Trebuie alternate. Nu trebuie să avem o dietă foarte monotonă“, precizează medicul.