Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Atenție la deodorante! O adolescentă de 14 ani din Marea Britanie a murit

Atenție la deodorante! O adolescentă de 14 ani din Marea Britanie a murit

de Anastasia Paul    |   

Părinții unei fete din Marea Britanie, care a murit după ce a inhalat vaporii de la un deodorant, vor o etichetare mai clară a produselor pentru a avertiza despre potențialele pericole.

Giorgia Green a făcut stop cardiac după ce a pulverizat deodorantul în dormitorul ei. Ea avea 14 ani și locuia în Derby, Regatul Unit, scrie bbc.com.

Părinții ei au aflat apoi despre alți tineri care au murit accidental după ce au inhalat vaporii. Însă Asociația Britanică a Producătorilor de Aerosoli (BAMA) a transmis că deodorantele au „avertismente foarte clare”.

Prin lege, deodorantele cu aerosoli trebuie să cuprindă avertismentul „A nu se lăsa la îndemâna copiilor”.

Cu toate acestea, părinții Giorgiei spun că atenționarea este puțin vizibilă, literele fiind foarte mici. Ei cred că mulți părinți cumpără deodorante pentru copiii lor fără să-l observe.

„Oamenii nu știu cât de periculos poate fi conținutul acestora. Mi-aș dori ca nimeni altcineva din țară, sau din lume, să nu ajungă să treacă prin ceea ce am trecut noi. Nu vrem ca moartea fiicei noastre să fie în zadar”, spune Paul Green, tatăl tinerei.  

Giorgia era autistă și tatăl ei a povestit că îi plăcea să pulverizeze deodorant pe pături, deoarece mirosul o liniștea.

„Mirosul îi oferea o senzație de relaxare. Dacă se simțea puțin anxioasă, ea pulveriza acest spray deoarece este un deodorant pe care îl folosește soția mea”, a spus acesta.  

Fratele mai mare al Giorgiei a găsit-o decedată în dormitorul ei, pe 11 mai 2022.

„Ușa ei era deschisă, așa că nu era ca și cum ar fi fost un mediu închis. Cantitatea exactă pulverizată nu este clară, dar ar fi mai mult decât în mod normal. La un moment dat, inima ei s-a oprit deoarece nu mai putea să respire.”, a explicat tatăl.

După moartea fetei, s-a deschis o anchetă iar cauza medicală a morții a fost „nedeterminată, dar în concordanță cu inhalarea de aerosoli”.

Potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS), „deodorantul” a fost menționat pe 11 certificate de deces în perioada 2001 - 2020.

Cu toate acestea, este probabil ca numărul real să fie mai mare deoarece anumite substanțe nu sunt întotdeauna menționate pe certificatele de deces. Cel al Giorgiei se referea mai degrabă la „inhalarea de aerosoli” decât la „deodorant”.

Butanul, substanța  principală a deodorantului folosit de Giorgia, a fost înregistrat în 324 de decese, între 2001 - 2020. Propanul și izobutanul, alte ingrediente din conținutul acestuia, au fost menționate în 123, respectiv 38 de decese.

ONS a transmis că substanțele au fost legate de o serie de decese: „Inhalarea de gaz butan sau propan poate duce la insuficiență cardiacă”.

Societatea Regală pentru Prevenirea Accidentelor (RoSPA) a anunțat că au murit oameni după ce au pulverizat excesiv deodorante.

„Este ușor să presupunem că sunt complet sigure și total lipsite de riscuri. Adevărul este că nu sunt. Inhalarea unor cantități mari de aerosoli, nu doar deodorante, poate duce la o mulțime de scenarii care pun viața în pericol, de la întreruperi și dificultăți de respirație, până la modificări ale ritmului cardiac și, din păcate, moarte. Există o concepție greșită obișnuită conform căreia decesele provocate de aerosoli au loc doar în caz de abuz de substanțe, dar acest lucru nu este absolut adevărat. Am observat o serie de decese în ultimii ani, în care copiii și adulții tineri au pulverizat în exces aerosoli, de la adolescenți conștienți de mirosul corporal până la copii care caută liniștirea prin mirosurile familiare”,  explică Ashley Martin, consilier de sănătate publică la RoSPA.

Ce avertismente există pe deodorantele cu aerosoli?

Prin lege, deodorantele cu aerosoli trebuie să conțină avertismentul „A nu se lăsa la îndemâna copiilor”.

Majoritatea deodorantelor cu aerosoli au și o atenționare care spune că „Abuzul de solvenți poate ucide instantaneu”. Aceasta nu este o cerință legală, dar este recomandată de BAMA din cauza riscului ca oamenii care inhalează aerosoli să facă acest lucru intenționat.

Părinții Giorgiei cred că avertismentul ar trebui schimbat în „Utilizarea solventului poate ucide instantaneu”, deoarece Giorgia nu folosea deodorant în exces.

Deodorantele cu aerosoli trebuie să conțină și instrucțiuni privind folosirea lor corectă, care sunt scrise în urma evaluărilor de risc efectuate de producător. De exemplu, instrucțiunile ar putea spune „Utilizați în pulverizări scurte, în locuri bine ventilate”.

Dacă un deodorant cu aerosoli este inflamabil, trebuie să existe și un avertisment în acest sens.

„Asociația Britanică a Producătorilor de Aerosoli (BAMA) ia foarte în serios orice incident care implică produse cu aerosoli și am fost profund întristați să aflăm despre moartea unei persoane atât de tinere. Ca asociație industrială, lucrăm cu producătorii pentru a ne asigura că aerosolii sunt fabricați la cele mai înalte standarde de siguranță și sunt etichetați cu avertismente și instrucțiuni de utilizare foarte clare, și recomandăm oricui care utilizează produse cu aerosoli să facă acest lucru în conformitate cu instrucțiunile producătorului. De asemenea, recomandăm să aplicați o serie de avertismente și instrucțiuni de utilizare suplimentare, în afara celor cerute de reglementări și să continuați să le revizuiți pentru a încuraja utilizarea în siguranță a aerosolilor”, a transmis BAMA.

 

 

Subiecte în articol: deodorant deces
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri