Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la lumânările parfumate. Riscuri pentru sănătate

Atenție la lumânările parfumate. Riscuri pentru sănătate

de Anastasia Paul    |   

Lumânările parfumate sunt preferate mai ales de sărbători însă trebuie să știi că acestea pot fi periculoase.

Oricine suferă de vertij, dureri de cap, probleme respiratorii, ochi lăcrimați, strănut sau nas înfundat după expunerea la lumânări ar trebui să evite bețișoarele mirositoare în viitor, potrivit autorilor unui studiu publicat în Annals of Medicine and Surgery.

Și, chiar dacă nu ai efecte adverse,  este bine să deschizi o fereastră și să primești puțin aer proaspăt, pentru orice eventualitate.
Multe lumânări conțin ingrediente care pot fi potențial periculoase pentru cei cu probleme de sănătate, a relevat studiul.

Prima amenințare vine de la toluen, care se găsește în lumânările făcute din parafină sau ceară, pe bază de petrol.

„Expunerea prelungită la concentrații mari de toluen a fost legată de o serie de pericole pentru sănătate, inclusiv efecte asupra sistemului nervos, a sistemului respirator și a creierului în curs de dezvoltare”, afirmă coautorul studiului Ariful Haque, MPPS, MPH.

Apoi este benzidina, care se găsește în unele dintre coloranții folosiți la colorarea lumânărilor. Există „o corelație între expunerea profesională la benzidină și dezvoltarea cancerului de vezică urinară”, a spus Haque.

Se spune că pericolele benzidinei provin din tipul de expunere pe termen lung asociat cu fabricarea lumânărilor, mai degrabă decât din arderea lor în casă ocazional.

Problema apare atunci când încerci să vezi ce lumânări sunt făcute cu benzidină și care nu, informații care nu sunt întotdeauna ușor disponibile.

Pentru alternative, Haque și restul autorilor studiului recomandă parfumuri naturale - comparativ cu cele sintetice, utilizate în mod obișnuit. Lumânările din soia și ceară de albine sunt, de asemenea, o opțiune,.

Vestea vine în momentul în care Target a rechemat milioane de lumânări parfumate din cauza riscurilor de arsuri și lacerații.

Postul a publicat, de asemenea, un interviu cu o femeie care a ajuns la spital cu otrăvire cu monoxid de carbon după ce a ars mai multe lumânări parfumate într-o cameră mică timp de zece ore.

„Nu voi mai cumpăra niciodată o lumânare parfumată, pentru că sunt traumatizată”, a sus creatoarea de conținut din California, Emy Moore, notează nypost.com.

Subiecte în articol: lumanari parfumate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri