Jurnalul.ro Ştiri Externe Atenție unde donați! Escrocii profită de criza din Ucraina pentru a păcăli oamenii să ajute refugiații

Atenție unde donați! Escrocii profită de criza din Ucraina pentru a păcăli oamenii să ajute refugiații

de Giulia Anghel    |   

Escrocii se folosesc de războiul din Ucraina pentru a păcăli oamenii să doneze pentru cauze false, spun experții în securitate.

„Hackerii încearcă să profite de persoane sau organizații care caută să ajute oamenii într-o situație de urgență și am observat o creștere semnificativă a acestui tip de activitate începând cu sfârșitul lunii februarie. Sumele de bani obținute în acest fel ar putea ajunge la milioane de dolari la nivel mondial. Dorința de a-i ajuta pe ceilalți este nobilă, dar, din păcate, escrocii profită de bunătatea oamenilor și exploatează orice oportunitate de câștig”, spune David Emm, cercetător principal de securitate la Kaspersky, citat de insider.com.

Conform informațiilor de la Check Point Research, una dintre cele mai comune metode de escrocherie este căutarea de donații prin e-mailurile de tip phishing. Acest proces implică hackeri care păcălesc oamenii să renunțe la informații sensibile, cum ar fi detaliile cardului bancar.

Agenția națională de raportare a fraudelor din Marea Britanie, Action Fraud, a transmis pe Twitter că a primit 196 de rapoarte de e-mailuri false care pretindeau că strâng bani pentru ucrainenii afectați de conflict. 

Într-un exemplu de e-mail de tip phishing, distribuit de Check Point Research, un expeditor cunoscut sub numele de „Ucraine Rescue” susține că Banca Națională a Ucrainei a deschis un „cont special de strângere de fonduri” pentru a sprijini armata țării.

„Ajută-ne să ne apărăm libertatea și independența!” scria în e-mail.

„Vedem pagini de phishing care colectează bani pentru victimele crizei refugiaților din Ucraina în multe limbi, vizând utilizatori din întreaga lume”, spune David Emm.

Multe situații de familii refugiate sunt prezentate pe rețelele de socializare și sunt transmise conturi bancare pentru a cere donații. Sunt astfel postate cauzuri particulare de ucraineni care au nevoie de bani, când de fapt este vorba  despre rude ale escrocilor. 

”Ne așteptăm ca varietatea campaniilor de phishing și malware, precum și volumul de mesaje trimise zilnic să crească, iar atacatorii să își adapteze în consecință metodele de convingere”, transmite și compania  de securitate cibernetică Bitdefender.

Semnalul pentru escroci

Încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina au fost raportate spam-urile trimise de escroci. Pe 24 februarie 2022, autoritățile de la Kiev au anunțat că acceptă donații în criptomonede. Astfel, că au fost efectuate peste 9.300 de tranzacții cu Bitcoin, în  valoare de 9,4 milioane de dolari,și peste 18.500 de tranzacții cu Etherum, de peste 9,7 milioane de dolari. 

„Momentele de criză globală sunt cunoscute din punct de vedere istoric pentru declanșarea de campanii de spam periculoase care exploatează emoțiile umane și dorința oamenilor de a ajuta. Am observat că atacatorii au reacționat foarte rapid la anunțurile legitime ale Ucrainei și ale diferitelor organizații, imitând formatul mesajelor acestora. Ne așteptăm ca varietatea campaniilor de phishing și malware, precum și volumul de mesaje trimise zilnic să crească, iar atacatorii să își adapteze în consecință metodele de convingere”, a explicat Adrian Miron, Antispam Research Manager la Bitdefender.

Acesta a fost un semnal pentru escroci să profite de criza umanitară și să imite donațiile pentru a obține bani în mod fraudulos. 

Recomandări

- Nu deschideți link-uri sau fișiere atașate la e-mailuri sau la mesaje care cer donații urgente

- Donați doar organizațiilor caribabile oficiale

- Verificați-vă conturile bancare regulat și urmăriți sumele de bani transferate

- Alegeți parole autentificate în doi pași la conturile online

 

 

 

 

 

Subiecte în articol: escroci ucraina donatii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri