Jurnalul.ro Special AUR vrea să-l „închidă” pe Iohannis în 150 metri pătrați. CES: RA-APPS nu are locuințe așa de mici

AUR vrea să-l „închidă” pe Iohannis în 150 metri pătrați. CES: RA-APPS nu are locuințe așa de mici

de Ion Alexandru    |   

O inițiativă legislativă semnată de reprezentanții AUR vrea să modifice legea prin care foștii șefi de stat pot beneficia de o locuință gratuită din partea statului, în sensul ca suprafața acestei reședințe, care să cuprindă și cabinetul de lucru, să nu depășească 150 de metri pătrați. Inițiatorii arată că, potrivit Legii 114/1996, se recomandă pentru o familie formată din 8 persoane ca suprafața unei locuințe să fie mai mare de 150 metri pătrați. Legea nu a avut, însă, până acum, vreun succes. În avizul negativ acordat, Consiliul Economic și Social lasă de înțeles că o astfel de restrângere a spațiului ar reprezenta o problemă pentru RA-APPS, deoarece regia nu prea ar deține locuințe atât de mici. La Senat, proiectul a picat, cu aportul celor de la PNL, PSD și USR. În prezent, inițiativa se află la Camera Deputaților, care este for decizional.

Proiectul poartă numărul PLX 585/2024, pentru modificarea articolului 2 din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român. Inițiator este deputatul AUR Adrian George Axinia și este susținută cu semnături de încă 29 de senatori și deputați din cadrul acestei formațiuni politice, printre care se regăsește chiar candidatul partidului la alegerile prezidențiale, deputatul George Simion.

În expunerea de motive care stă la baza acestei propuneri de act normativ se precizează că, potrivit Legii 406/2001, precum și a normelor de aplicare ale legii, aprobate prin HG 1284/2001, „RA-APPS are obligația de a atribui din fondul locativ aflat în domeniul public al statului locuințe de protocol, cu destinație de reședință oficială, folosința acestor locuințe fiind atribuită, cu titlu gratuit, persoanelor care au exercitat funcția de șef al statului român, începând cu data încetării mandatului”.

Inițiatorul mai arată că, în conformitate cu articolul 2, litera „a” din această lege, „foștii șefi de stat beneficiază pe durata vieții de folosința gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier și cu un post de secretar, ambele cu destinație de reședință, beneficiind, astfel, de două spații, unul fiind, în fapt, locuința de protocol, iar celălalt fiind destinat organizării cabinetului de lucru”.

Recomandarea legală pentru două persoane este o locuință de 81 metri pătrați

Deputatul AUR Adrian George Axinia atrage atenția asupra faptului că, potrivit literei „d” a aceluiași articol, în perioada executării lucrărilor de reparații capitale la imobilul atribuit cu destinația de reședință, aceste persoane beneficiază de folosința gratuită, pe o perioadă de maximum 12 luni, a unei alte locuințe, cu destinația de reședință, în suprafață de maximum 200 de metri pătrați, „legiuitorul precizând, de această dată, suprafața maximă pe care trebuie să o aibă o locuință cu destinația de reședință”.

Conform expunerii de motive citate, se face referire la Anexa 1 a Legii nr. 114/1996, unde condițiile minimale privind suprafețele și nivelul de dotare a încăperilor ce compun locuințele, corespunzător numărului de persoane din familie, au fost stabilite astfel: acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive spațiului deținut de o altă persoană sau familie; spațiu pentru odihnă; spațiu pentru prepararea hranei; grup sanitar și acces la energie electrică, apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere.

Astfel, suprafața construită minimă pentru o familie compusă dintr-o persoană este de 58 metri pătrați, pentru două persoane este de 81 metri pătrați, pentru trei persoane este 102 metri pătrați, pentru patru persoane este 115 metri pătrați, pentru cinci persoane este 145 metri pătrați, pentru șase persoane este 144 metri pătrați, pentru șapte persoane este 166 metri pătrați și pentru opt persoane este 171 metri pătrați. 

Parlamentarii puterii nu au agreat ideea

„Considerăm că asigurarea unei locuințe de protocol cu o suprafață utilă de maximum 150 de metri pătrați, cu destinația de reședință, care să cuprindă și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, este suficientă și rezonabilă pentru a avea destinația de reședință oficială a persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român. Totodată, considerăm că o suprafață utilă maximă de 150 de metri pătrați este suficientă și pentru locuința de protocol asigurată în perioada lucrărilor de reparații capitale în imobilul atribut cu destinația de reședință”, se mai arată în expunerea de motive citată.

Legea a intrat, inițial, în „malaxorul” Senatului, unde, la data de 1 octombrie 2024, Comisia pentru Administrație Publică a Senatului a adoptat, tot cu majoritatea membrilor prezenți, un raport de respingere a actului, raport care a fost transmis Plenului.

În data de 7 octombrie, Plenul Senatului a respins adoptarea acestei inițiative legislative. Din cei 111 senatori prezenți, 76 au votat pentru adoptarea raportului și pentru respingerea legii. 30 au votat pentru respingerea raportului și pentru adoptarea proiectului de lege, în timp ce cinci senatori s-au abținut.

Din cei 15 senatori AUR prezenți, doar 14 au votat pentru adoptarea legii, în timp ce unul singur, Adrian Costea, s-a abținut. În schimb, toți cei 29 de senatori PNL prezenți au votat împotriva adoptării acestei legi. De la PSD, au fost 38 de voturi pentru adoptarea raportului de respingere a legii, existând doar o singură abținere, cea a senatorului Liviu Mazilu. 

Aviz oficial: Nu se poate limita suprafața unei reședințe de asemenea rang

Consiliul Economic și Social a decis să avizeze, la rândul său, negativ acest proiect de lege, precizând, într-un document oficial, că „dreptul de a beneficia de reședință rezervat celor care au deținut calitatea de președinte al României implică un spațiu corespunzător destinat locuinței de protocol și cabinetului de lucru, care, împreună, nu se pot limita la 150 metri pătrați, fără a afecta reprezentativitatea și protocolul aferente acestei funcții de reprezentare a statului român”. CES mai susține că „acordarea unei locuințe de protocol cu o suprafață de maximum 150 metri pătrați, cu destinația de reședință, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, prevăzut cu un post de consilier și cu un post de secretar, este insuficientă și pentru locuire, și pentru activitatea de cabinet, care presupune activitatea celor două persoane angajate la cabinet”.

De asemenea, în acest aviz se apreciază că „reducerea cheltuielilor de protocol inutile este de încurajat, însă limitarea strictă și expresă a spațiului reședinței oferite foștilor președinți restrânge foarte mult posibilitatea regiei abilitate de a furniza astfel de locuințe”.

Amintim că, potrivit informațiilor publicate de presă, lui Klaus Iohannis, RA-APPS i-ar pregăti drept locuință pe viață fostul sediu al PNL, din Bulevardul Aviatorilor nr. 38, cu o suprafață de 1.200 de metri pătrați.

Lega celor de la AUR a ajuns, în data de 14 octombrie, la Camera Deputaților, care este for decizional. Klaus Iohannis își încheie mandatul pe data de 21 decembrie 2024, după care poate cere Guvernului să-i pună la dispoziție o locuință de protocol, pe viață.

Subiecte în articol: aur Iohannis ra apps locuinţe
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri