Migraţia, abandonul şcolar şi inegalităţile între regiuni afectează piaţa muncii pe termen lung, în contextul automatizării şi îmbătrânirii populației.
Cele mai afectate categorii ar putea fi tinerii și populația cu calificări reduse, dezvoltarea tehnologiei concretizându-se mai degrabă într-o creștere a ratei șomajului, decât în pensionare timpurie, arată Banca Naţională a României (BNR), în Raportul asupra stabilităţii financiare pe luna iunie 2019.
Salariații din sectoarele cu o probabilitate mai ridicată de a fi afectate de automatizare cumulează circa 30% din total (conform celor mai recente date, pe februarie 2019). Aceste domenii sunt industria prelucrătoare, agricultura, serviciile poştale şi de curierat, transportul.
Polarizarea muncii a condus la o creștere a ratei de ocupare la segmentul populației cu calificări reduse cu 4,5 puncte procentuale în perioada 2008 -2018, în timp ce la persoanele cu calificări înalte, avansul a fost de numai 1,4 pp.
Rata de ocupare în rândul tinerilor era de 24,8% la finalul anului 2018, sub valoarea medie din UE (35,7%, date ajustate sezonier), însoțită de o rată a șomajului în rândul tinerilor de 14,3%.