Jurnalul.ro Timp liber Stăpânește o limbă străină! Avantaje și trucuri de învățare

Stăpânește o limbă străină! Avantaje și trucuri de învățare

de Florian Saiu    |   

Cunoașterea unei limbi străine înseamnă posibilități mai mari de comunicare, implicit acces la culturi noi. Învățarea unei limbi străine reprezintă însă și o investiție în viitorul tău, iar asimilarea uneia de circulație internațională, engleza de pildă, te poate ajuta nu doar să călătorești fără rețineri în toată lumea, dar și să-ți consolidezi poziția la locul de muncă. Așa că, ce mai aștepți? - burta pe carte!

„Stăpânirea unei noi limbi ne ajută să avem mai multă încredere în noi, să ne susținem punctul de vedere indiferent de interlocutor, mai ales astăzi, în epoca globalizării accelerate. De asemenea, stăpânirea unei limbi de circulație internațională ne poate ajuta să accesăm pozițiile de top management pe care orice companie le are deschise. În era globalizării, când mulți dintre noi lucrăm în corporații multinaționale, o limbă străină te ajută să comunici mai ușor, mai precis, mai eficient”, ne-a explicat Delia Dragomir, CEO al Eucom Business Language, unul dintre cele mai importante centre de limbi străine din România.

Noi uși deschise

Ce alte avantaje ne mai rezervă deprinderea de cunoștințe într-o nouă limbă? „Ne ajută să progresăm, să evoluăm, să ne dezvoltăm, să abordăm alte culturi, din care am putea prelua ulterior ce ni se potrivește. În plus, când stăpânești bine o limbă străină, capeți mai multă încredere în tine, îți exprimi punctul de vedere mai coerent, ești mai eficient în activitate, reușești să interacționezi cu colegii sau cu directorii de alte naționalități, și astfel ți se deschid noi oportunități. Fără îndoială, o nouă limbă învățată îți deschide noi uși”, a mai punctat Delia Dragomir, care a ținut să sublinieze: „Într-un colectiv multicultural, abilitatea aceasta face diferenţa dintre eșec şi succes, dintre un mediu de lucru echilibrat şi unul tensionat, problematic”.

 

Sfaturi, manevre, posibilități

Cu o experiență de mai bine de două decenii în domeniu, Delia ne-a oferit și câteva sfaturi legate de învățarea (mai rapidă și mai eficientă) a unei limbi străine: „În primul rând, este foarte important să petreci timp cu limba pe care o studiezi. În fiecare zi! Câteva ore în weekend nu vor ajuta foarte mult. Trebuie să-ți hrănești creierul cu limba respectivă în fiecare zi, angajându-te în diferite activități, inclusiv ascultarea, citirea, scrierea și vorbirea. Ascultă un curs audio, repetă fraze pe care le auzi și vorbește singur în limba aleasă”. Nu-i tocmai facil, nu? „Există, de asemenea, multe momente în care poți introduce antrenamentul în activități de zi cu zi - de exemplu, când ești în trafic, când faci jogging sau chiar când speli vasele. Ca să înveți cu adevărat o limbă străină ai nevoie de expunere totală la aceasta. În sensul că este nevoie să o vorbești, să o citești, să o asculți, să o scrii cu regularitate. Dacă nu te expui constant la toate aceste activități, nu ai cum să dobândești cunoștințe solide”.

 

Secretul este...

În completare: „E important să integrăm «lecțiile» în viața noastră de zi cu zi, doar așa vom ajunge să nu le mai percepem ca pe niște obligații împovărătoare. Vom învăța astfel natural, chiar fără să ne dăm seama. Secretul este să transformăm orice moment într-o oportunitate de a învăța”, ne asigură Delia Dragomir. Pare mai simplu, expus așa, și totuși… „Gândește-te la ce îți place să faci pentru a te relaxa: te uiți la filme, citești, asculți muzică. Poți să urmărești filme cu subtitrare în limba pe care dorești să o înveți. Astfel auzi cum se pronunță cuvintele și vezi cum se scriu, dar nu doar atât, te și forțează să te concentrezi la sensul lor, la contextul în care sunt rostite. Îmbinând utilul cu plăcutul, vei scăpa de tendința de a cataloga «lecțiile» de limbă ca pe o corvoadă. Un alt truc ar fi să-ți pui setările telefonului în limba străină aleasă și astfel te vei «lovi» de o sută de ori pe zi de cuvintele pe care ți-ai propus să le deslușești”. Succes!

„Ca să înveți cu adevărat o limbă străină ai nevoie de expunere totală la aceasta. Trebuie să o vorbești, să o citești, să o asculți, să o scrii cu regularitate”, Delia Dragomir, CEO la Eucom Business Language

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: limba straina avantaje trucuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri