Jurnalul.ro Special Boala-coșmar a secolului XIX face din nou ravagii. Avertismentul OMS: Cel mai mare număr de cazuri noi de TBC din ultimii 30 de ani

Boala-coșmar a secolului XIX face din nou ravagii. Avertismentul OMS: Cel mai mare număr de cazuri noi de TBC din ultimii 30 de ani

de Monica Cosac    |   

După trei ani în care Covid a fost amenințarea numărul 1, dând naștere celei mai grave pandemii a timpurilor moderne, tuberculoza (TBC) redevine cea mai mortală boală infecțioasă din lume. Numărul persoanelor noi diagnosticate cu tuberculoză a atins un nou record în 2023, cu peste 8,2 milioane de cazuri noi în întreaga lume, o „creștere semnificativă față de cele 7,5 milioane raportate în 2022”, potrivit unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Mai mult, deși este considerată „cea mai vindecabilă dintre bolile cronice”, această afecțiune contagioasă a ucis, anul trecut, aproximativ 1,25 milioane de persoane la nivel global.

Tuberculoza este o boală contagioasă frecventă și, cu toate că, în cele mai multe cazuri, „este prevenibilă și vindecabilă”, dacă nu e tratată poate fi fatală.

Raportul OMS Global Tuberculosis 2024 evidențiază că eradicarea tuberculozei este încă un obiectiv îndepărtat, deoarece lupta globală împotriva bolii se confruntă cu „provocări persistente”, precum „subfinanțarea semnificativă”. 

Deși numărul deceselor cauzate de TBC a scăzut de la 1,32 milioane în 2022 la 1,25 milioane în 2023, potrivit noului raport al OMS, dat publicității marți seară, sunt circa 8,2 milioane de oameni care au primit diagnostic de TBC anul trecut, iar specialiștii agenției de sănătate a ONU avertizează că niciodată nu au fost atât de multe cazuri noi. 

Acesta este, subliniază OMS în raport, „cel mai mare număr înregistrat” de când agenția „a început monitorizarea globală în 1995”, însă cifra reală a îmbolnăvirilor ar putea fi mult mai mare. 

Peste un milion de îmbolnăviri la copii

„În 2023, se estimează că 10,8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de TBC în întreaga lume, incluzând 6 milioane de bărbați, 3,6 milioane de femei și 1,3 milioane de copii. TBC este prezentă în toate țările și grupele de vârstă”, subliniază agenția de sănătate a ONU.

„Faptul că tuberculoza încă ucide și îmbolnăvește atât de mulți oameni este revoltător, când avem instrumentele pentru a o preveni, detecta și trata”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. 

„OMS îndeamnă toate țările să își respecte angajamentele concrete pe care le-au luat pentru a extinde utilizarea acestor instrumente și pentru a pune capăt tuberculozei”, a mai spus șeful agenției. 

TBC este o boală transmisă pe cale aeriană cauzată de o bacterie care afectează de obicei plămânii, iar principalii factori de risc includ subnutriția, sistem imunitar slăbit (de exemplu, de la HIV sau SIDA), abuzul de alcool, fumatul și diabetul zaharat. Boala este curabilă, însă accesul la diagnosticare și tratament variază considerabil în întreaga lume.

Din punct de vedere geografic, în 2023, cele mai afectate regiuni au fost, conform raportului OMS, Asia de Sud-Est (45%), Africa (24%) și Pacificul de Vest (17%).

Iar cele mai multe dintre cazurile noi au fost în India (26%), Indonezia (10%), China (6,8%), Filipine (6,8%) și Pakistan (6,3%) – cele cinci țări reprezentând împreună 56% din povara globală a tuberculozei.

Doar 2 din 5 persoane cu TBC rezistentă au primit tratament

Raportul OMS subliniază, de asemenea, că tuberculoza rezistentă la mai multe antibiotice rămâne o mare problemă de sănătate publică: „TB multirezistentă (TB-MDR) rămâne o criză de sănătate publică și o amenințare pentru securitatea sănătății. Doar aproximativ 2 din 5 persoane cu TBC rezistentă la medicamente au accesat tratament în 2023”.

Încheierea epidemiei de TBC până în 2030 se numără printre țintele de sănătate ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite, însă finanțarea globală pentru prevenirea și tratarea tuberculozei a scăzut în continuare în 2023 și rămâne cu mult sub ținta globală. „Sunt necesare 22 de miliarde USD anual pentru prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea TBC”, însă doar 5,7 miliarde de dolari au fost disponibile în 2023, echivalentul a 26% din ținta globală. Iar țările cu venituri mici și medii, care suportă 98% din povara tuberculozei, s-au confruntat cu cele mai semnificative deficite de finanțare.

„Ne confruntăm cu o multitudine de provocări formidabile: deficit de finanțare și povară financiară catastrofală pentru cei afectați, schimbări climatice, conflicte, migrație și strămutare, pandemii și tuberculoză rezistentă la medicamente, un motor semnificativ al rezistenței antimicrobiene”, a spus dr. Tereza Kasaeva, director al Programului Global de Tuberculoză al OMS. 

Simptomele tuberculozei depind de organul afectat

Bacteria care cauzează tuberculoza se răspândește prin aer atunci când persoanele cu TBC tușesc, strănută sau scuipă. Se estimează că aproximativ un sfert din populația globală a fost infectată cu bacterii TBC, dar numai 5-10% dintre persoanele infectate vor avea simptome și vor dezvolta TBC. Boala apare atunci când bacteriile se înmulțesc în organism și afectează diferite organe. De obicei, afectează plămânii, dar poate implica și rinichii, creierul, coloana vertebrală și pielea.

Simptomele depind de ce parte a corpului este afectată de TBC și „pot fi ușoare timp de multe luni, așa că este ușor să răspândiți tuberculoza altora fără să știți”, avertizează specialiștii OMS, precizând că unii oameni nu prezintă niciun simptom. 

Cele mai comune simptomele ale tuberculozei sunt: tuse prelungită (uneori cu sânge), durere în piept, slăbiciune, oboseală, pierdere în greutate, febră și transpirații nocturne. 

România are de 5 ori mai multe cazuri decât media UE

Deși Europa nu se regăsește pe lista celor mai afectate zone din raportul OMS, România se poate „lăuda” cu cea mai mare povară a tuberculozei din Uniunea Europeană. „În România, cu toate că în ultimele două decenii s-a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză, această boală continuă să reprezinte o problemă importantă de sănătate publică, atât prin rata mare de cazuri notificate (de peste 5 ori mai mare față de media UE), cât și prin provocările întâmpinate în demersul de a asigura un răspuns medico-psiho-social integrat la nevoile multidimensionale ale pacienților cu tuberculoză. Această situație s-a accentuat în ultimii ani, când incidența tuberculozei a început să crească”, transmitea INSP, în această primăvară. 

Anul 2023 a fost al treilea an consecutiv de creştere a incidenţei tuberculozei în România, ajungând la 48 de cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, faţă de de 46,3 în 2022 şi 39,7 în 2021. Cea mai mare incidenţă a TBC este în județele: Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila şi Botoşani, unde s-au înregistrat peste 75 de cazuri/100.000 de locuitori.

Subiecte în articol: avertisment OMS cazuri TBC
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri