O echipă de experți în securitatea cibernetică a analizat recent modul în care urmărește Google locația utilizatorilor noilor smartphone-uri lansate de companie în această vară. Aceste dispozitive permit Google să monitorizeze locația constant.
„Nu poți spune nu la supravegherea Google,” a avertizat echipa de experți Cybernews.
Aceștia au analizat un flux continuu de date, care ar fi transmis constant, în secret, de pe noul telefon la serverele Google. Mai mult, „telefonul încearcă periodic să descarce și să activeze un cod nou. Ceea ce ar putea duce și la un risc de securitate”.
Echipa Cybernews a analizat „ noul Pixel 9 Pro XL cu un nou cont Google și setările de bază”. De aici au observat și analizat comunicațiile de pe telefon.
Astfel că Google poate urmări locația „la fiecare 15 minute” pentru telefoanele Pixel. Pentru că cei mai mulțifolosesc setările implicite, care vin cu telefonul.
„La fiecare 15 minute, Pixel 9 pro XL transmite un pachet de date către Google. Dispozitivul transmite locația, adresa de email, numărul de telefon, statusul rețelei și alte date de telemetrie,” transmite Cybernews.
Aceste date ar fi fost „transmite la diferite puncte finale Google. Printre care se numără Device Management, Policy Enforcement și Face Grouping.”
Aceste date reprezintă riscuri crescute dacă ajung la hackeri. Însă natura intruzivă a unei asemenea supravegheri poate duce și la estimări mai precise despre viețile utilizatorilor.
Google urmărește locația și când GPS este oprit
Potrivit Cybernews, „datele de locație sunt incluse în această cerere, chiar și când GPS-ul e dezactivat. Telefonul se bazează pe rețelele WiFi din apropiere pentru a estima locația”.
Cybernews avertizează că Google va urmări locația „la fiecare 15 minute” și această comunicare are loc „cu servicii pentru care utilizatorul nu și-a dat consimțământul explicit”. Exemplul folosit este aplicația Photos.
Experții nu au deschis aplicația dar „telefonul Pixel a contactat periodic punctele finale asociate cu funcția Face Grouping, din Google Photos, fără să ceară consimțământul”.
Cybernews susține că dispozitivele au contactat Google și pentru a primi un nou cod. Ceea ce aduce noi riscuri de securitate pentru utilizatori. În acest moment, nu există dovezi de vreo vulnerabilitate, mai ales pentru că Play Protect este activat, potrivit useit.ro.