România pierde alte mii de euro pentru a despăgubi o victimă a abuzurilor în timpul unor proceduri judiciare.Unde marge suta merge și mia, zice proverbul nostru, dar milioanele de euro scoase din banul public pentru abuzuri, erori, rele tratamente, încălcari ale drepturilor omului în procese , aresturi și penitenciare nu pot convinge că o lege a răspunderii magistraților se impune în România.Sistemul își apără cu dinții imunitatea la eroare.
Povestea avocatului Ionuț Cazan din Constanța este minoră la prima vedere.În iulie 2011 merge la Poliția Portului Constanța în calitate de avocat legal al clientului G.S. și solicită prezentarea unor acte procedurale. Comisarul șef Paraschiv Călițoiu, șef secție cercetări penale la Poliția Transpoturi refuză cu ton agresiv cererea avocatului. Mai mult, cere acestuia să semneze de luarea la cunoștință pentru începerea urmăririi penale a clientului cu o dată din noiembrie 2009(!). Avocatul refuză iar comisarul, ca represalii, îl sechestrează în birou. Polițistul trece la agresiune fizică,îi smulge telefonul mobil și îi provoacă avocatului o entorsă la o mână.. Clientul reusește să sune pe numărul de urgențe cerînd ajutor pentru ieșirea din sediul Poliției. Avocatul scoate imediat un certificat medical și depune o plângere împotriva comisarului Călițoiu. La instanțele din Romînia nu obține o decizie mulțumitoare și se adresează Curții de la Strasbourg. CEDO condamnă statul român și-l obligă la plata unei despăgubiri morale în sumă de 11 700 euro către avocatul Ionuț Cazan. Agentul guvernametal român din partea Ministerului de Externe a fost în acest proces C.Brumar.
Cazan este un avocat de succes în Constanța și este supus unor atacuri mediatice de la membrii susținători ai sistemului.Raportul CEDO pe anul 2015 în care România este a treia țară ca număr de condamnari(72) a fost puțin dezbătut, fiind acoperit de raportul MCV, preluat întro manieră triumfalistă.