Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu cu privire la informaţiile privind protestul statelor din Grupul de la Vişegrad împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare şi monitorizarea fenomenului de către Ministerul Agriculturii din România. Decizia AP este însă lipsită de sens, în condiţiile în care există deja, de mai bine de o lună de zile, o comisie mixtă guvernamentală în acest sens, care nu a făcut nimic.
Sesizarea din oficiu a AP vizează posibila încălcare a două articole din Constituţie privind egalitatea în drepturi şi dreptul la ocrotirea sănătăţii şi a pornit de la articole publicate în mass-media în care se arată că asociaţiile pentru protecţia consumatorilor şi guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale şi de Est. Şi Avocatul Poporului din Bulgaria, Maia Manolova, a făcut apel, pe 14 martie, la încetarea discriminării şi a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari, în scrisori adresate comisarului european pentru Justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, şi Ombudsmanului European, Emily O'Reilly, relevă comunicatul.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţa constituirea unui “colectiv de muncă” format din reprezentaţi ai ministerului, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în vederea stabilirii dacă folosirea standardelor duble este practicată de marile branduri şi în România.
Reamintim că, după ce Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia au cerut Comisiei Europene să adopte măsuri legislative care să acţioneze împotriva marilor companii alimentare care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate vânzării în statele din Europa Centrală și de Est, şi România a hotărât să se alăture acestui demers.
O comisie de făcut nimic
Astfel, în februarie s-a decis înfiinţarea unei comisii mixte formate din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Reprezentanţii instituţiilor desemnate să compună această comisie s-au întâlnit doar de câteva ori, dar fără niciun efect. Practic, nimeni nu ştie ce are de făcut, astfel încât totul rămâne la nivel de bune intenţii. Unul dintre motivele ineficienţei acestei comisii este lipsa unor laboratoare specializate în astfel de analize, a conformităţii produsului din punct de vedere calitativ şi cantitativ.
Produsele alimentare sunt de o calitate mai proastă în România decât în Occident, deşi au aceeaşi etichetă. Asta după ce standardul naţional de calitate a fost înlocuit cu cel impus de producător, la presiunea marilor jucători din piaţă