Jurnalul.ro Ştiri Politică Avocatul Toni Neacșu demontează planul USR-PLUS de dărâmare a Guvernului Cîțu

Avocatul Toni Neacșu demontează planul USR-PLUS de dărâmare a Guvernului Cîțu

Avocatul Toni Neacșu a realizat o analiză a situației politice a Guvernului Cîțu din punct de vedere juridic. Acesta explică care sunt pașii de urmat pentru demiterea premierului Cîți.

 

„Juriștii și constituționaliștii USR-PLUS, mai ales că vin din interiorul Ministerului Justiției, sunt ceva de speriat.

Mesajul lor este că nu se depune demisia în bloc a ministrilor USR-PLUS pentru că într-o asemenea situație premierul Cîțu asigură interimatul pe timp de 45 de zile cu cine dorește el și astfel se pierde timp.

Ei bine, analiza juridică este complet greșită. Între timp, față de ipotezele din vechime de pe vremea d-ei Macovei trecute în revistă în material, a mai apărut un Cod administrativ care stabilește obligații foarte clare pentru premier în situația demisiei unor miniștri, a căror nerespectare constituie infracțiune.

Astfel,

1. Potrivit art. 45 demisia ministrului devine irevocabilă din momentul în care se ia act de depunerea ei, adică de la înregistrare la SG.

2. În termen de 5 zile de la demisie premierul este OBLIGAT să ceară Președintelui emiterea decretului de vacantare a postului de ministru.

3. Președintele are obligația să declare vacantă funcția de ministru în termen de maximum 15 zile de la primire. Vacantarea funcției de ministru al justiției s-a făcut a doua zi.

4. În termen de maximum 5 zile de la publicarea decretului de vacantare a funcției de ministru premierul Cîțu are OBLIGAȚIA legală de a sesiza Parlamentul în vederea aprobării noilor propuneri de miniștri plini, evident din afara USR-PLUS de vreme ce aceștia își retrag sprijinul politic (art. 85 alin. 3 din Constituție, art. 47 alin 2 Codul administrativ).

5. În concluzie, indiferent de numirea unor miniștri interimari pe o perioadă de 45 de zile, în interiorul acestui interval (art. 46 alin. 3 din Codul administrativ), premierul are obligația de a sesiza Parlamentul. Omisiunea îndeplinirii acestor obligații legale extrem de precise constituie infracțiune în forma ei cea mai clară.

6. Astfel fiind, presupunând nu știu ce conivență a premierului și a președintelui, cel mai târziu în a 25 zi de la demisia în bloc a miniștrilor USR-PLUS premierul Cîțu are obligația de a se adresa Parlamentului cu noile propuneri. Cea mai rapidă procedură ar duce problema viitorului premierului în Parlament chiar saptămâna viitoare!

7. O moțiune de cenzură presupune 8 zile pentru depunere, lectură și vot, urmată de o perioadă de interimat pe un termen nedeterminat a actualului premier, chiar dacă este demis. Votul de învestitură pentru un alt cabinet poate dura o perioadă nesfârșită, după cum știm, cu precizarea că Președintele Iohannis nu este obligat să declanșeze alegeri anticipate dacă două propuneri ale sale cad”, scrie Avocatul Toni Neacșu pe pagina sa de Facebook.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri