Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Babilonia legislativă loveşte mediul de afaceri

Babilonia legislativă loveşte mediul de afaceri

de Valentin Gros    |   

Legislaţia suferă foarte multe schimbări în intervale scurte de timp, astfel că nu există predictibilitate pentru mediul de afaceri, semnalează Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

De la începutul anului şi până la 17 decembrie, cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 862 de acte normative cu aplicabilitate generală (309 legi, 18 ordonanțe ale Guvernului, 107 ordonanțe de urgență, 428 hotărâri guvernamentale). Acestea, “fără luarea în calcul a ordinelor emise de ministere sau agenții și a altor reglementări”, se arată într-un comunicat transmis de CNIPMMR. În opinia Consiliului, peste 45% din legile și ordonanţele adoptate (cu privire la legislația fiscală, declarațiile și contribuțiile obligatorii etc) au afectat direct şi semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile.

Au fost operate 139 modificări/completări ale Codului fiscal şi au fost introduse 236 de noi prevederi fiscale în 11,5 luni din 2018

Mai simplu în ţările vecine

“Cu acest volum imens de acte normative adoptate”, putem anticipa că “România va continua să se situeze și anul acesta pe nedoritul prim loc în topul modificărilor legislative din Europa Centrală și de Est”, menţionează documentul citat. Reprezentanţii IMM-urilor precizează că în ţările vecine, tendinţa este de simplificare şi asigurare a unui cadrul legislativ stabil şi predictibil, condiție esențială pentru investitori.

IMM-urile cer stabilitate

Pentru perioada 2019-2020, CNIPMMR solicită trecerea la un comportament de reglementare normal, pe care celelate țări europene reușesc să-l respecte, asigurarea unui cadru legal stabil, predictibil și rezonabil ca și condiție esențială pentru investitori. CNIPMMR doreşte ca în România să fie aplicat principiul „Gândiţi întâi la scară mică”, şi consideră că este necesară asigurarea “stabilității impozitelor, taxelor si contribuţiilor obligatorii”, în acest sens recomandând ca pentru o perioadă de timp de cel puţin un an, să nu intervină modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe si contribuţii obligatorii.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri