Jurnalul.ro Ştiri Externe Balena din Franța: Mamiferul blocat în râul Sena va primi o doză de vitamine

Balena din Franța: Mamiferul blocat în râul Sena va primi o doză de vitamine

Oficialii francezi care încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena au venit cu o nouă strategie - un cocktail de vitamine. Potrivit AFP, salvatorii speră că acesta va ajuta balena pierdută să-și recapete apetitul și energia necesară pentru a se întoarce pe mare, scrie BBC.

Mamiferul, vizibil subnutrit, a fost observat pentru prima dată marți în râu, la aproximativ 70 km nord de Paris.

După încercări eșuate de a o încuraja să înoate, animalul a rămas blocat, iar oamenii de știință sunt îngrijorați pentru sănătatea sa.

Până în prezent, salvatorii i-au oferit hering înghețat și păstrăv, dar un oficial local din Eure, Isabelle Dorliat-Pouzet, a declarat că animalul nu pare să fi acceptat hrana.

"Este destul de emaciată și pare să aibă probleme în a mânca", a declarat aceasta sâmbătă.

Autoritățile speră că injecția cu vitamine îi va stimula apetitul și o va ajuta să parcurgă lunga călătorie de 160 de kilometri înapoi pe râu pentru a ajunge în Canalul Mânecii, de unde va putea înota înapoi în habitatul său arctic.

O altă opțiune luată în considerare este scoaterea balenei din râu în întregime, dar pentru aceasta ar fi nevoie ca mamiferul să aibă suficientă forță pentru a supraviețui unei călătorii și mai riscante.

Oficialii au declarat sâmbătă că au apărut mici pete pe pielea balenei, dar nu era încă clar dacă aceasta a fost o reacție la apa dulce a râului Sena - spre deosebire de habitatul său natural de apă sărată - sau un semn al deteriorării stării de sănătate a animalului.

Observatorii științifici au declarat că balena se comporta ciudat, ieșind la suprafață doar pentru scurt timp și emițând mai puține cântece, așa cum se așteaptă de la o balenă, ceea ce ridică și mai multe semne de întrebare cu privire la starea de sănătate a acesteia.

Experții sunt nedumeriți de modul în care balena a reușit să se îndepărteze atât de mult de habitatul său natural - apele reci ale Arcticii și ale subarcticii.

Beluga se aventurează ocazional spre sud toamna, pentru a se hrăni, atunci când se formează gheața, dar călătorească atât de departe de locul natal foarte rar. Dar povești similare nu sunt de negăsit.

În luna mai, o balenă ucigașă a fost găsită moartă după ce a înotat pe râul Sena în Normandia. Un plan de a ghida orca mascul de patru metri înapoi în mare cu ajutorul unor stimuli acustici a eșuat, iar experții au concluzionat ulterior că aceasta era grav bolnavă.

În 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, în apropiere de Gravesend.

Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva săptămâni după ce o balenă cu cocoașă văzută înotând în aceeași porțiune de apă a murit. S-a crezut că aceasta a ajuns în Tamisa din cauza unei erori de navigație, posibil în timpul mareelor.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: balena
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri