Surprinzătoarea achiziție a fost inițiată încă din data de 12 aprilie 2023, când Banca Națională a României (BNR) a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț potrivit căruia instituția condusă de guvernatorul Mugur Isărescu dorea să achiziționeze cantități impresionante de pește proaspăt, pește congelat, fructe de mare și preparate din pește.
Conform anunțului de participare, această cumpărătură a fost împărțită în trei loturi, cea mai mare cantitate de produse urmând să servească pentru „aprovizionarea unității de tip restaurant-cantină” a BNR din sediul central de la București, pentru care a fost pus la bătaie un buget estimat inițial la 3.133.509,7 lei fără TVA, respectiv la 3.728.876,54 de lei cu TVA inclusă. Apoi, o cantitate ceva mai redusă de produse urma să fie achiziționată pentru UPPAS de la Sinaia, județul Prahova, fiind pus la bătaie un buget estimat inițial la 975.756 de lei fără TVA, respectiv la 1.161.149,64 de lei cu tot cu TVA.
Nu în ultimul rând, a fost alocat un buget estimat inițial la 100.110,25 de lei fără TVA, respectiv la 125.081,2 lei cu TVA, pentru achiziția de produse similare pentru UPPAS Păltiniș, județul Sibiu. În total, Banca Națională a României a pregătit un buget, pentru această achiziție, de nu mai puțin decât 5.015.107,38 de lei cu TVA inclusă (1.023.491,3 euro).
Lista defalcată a cumpărăturii
Conform caietelor de sarcini aferente fiecărui lot în parte, aflăm că la mijloc sunt cantități cu adevărat impresionante de produse din pește. Spre exemplu, numai pentru București, mai exact pentru Serviciul Activități Auxiliare, din strada Lister, nr. 37 (Arenele BNR), și pentru Cantina salariaților, din str. Smârdan, nr. 25, au fost comandate nu mai puțin de 42.871,3 kilograme de butterfish, calamar, conserve din pește ton în ulei, cozi de creveți, crap proaspăt, creveți decorticați, dorada, file anșoa, file de crap, file de șalău, file de somon cu piele, file de ton în ulei, fructe de mare, icre de crap, icre de știucă, icre negre, icre roșii, macrou afumat, păstrăv proaspăt și eviscerat, pește chefal, lup de mare, șalău proaspăt, scoici St. Jacques, somn proaspăt, somon afumat, somon eviscerat, sturion eviscerat și ton proaspăt.
De asemenea, pentru Lotul 2, aferent UPPAS Cumpăna, Sinaia, s-au comandat 11.784 de kilograme de produse, la care se adaugă 40 de pachete cu alge de mare și 1.600 de conserve de ton, iar pentru UPPAS Păltiniș, județul Sibiu, s-au comandat 1.385 de kilograme de produse, la care se adaugă 60 de conserve din pește ton, 20 de bucăți de file anșoa, 10 bucăți de fructe de mare și 125 de bucăți de sardine în sos tomat.
Pacificul și Antarctica nu se acceptă
Din aceeași documentație de atribuire, rezultă că achiziția de pește proaspăt, pește congelat, fructe de mare și preparate din pește „contribuie la aprovizionarea unităților de tip restaurant-cantină cu produsele necesare realizării de preparate proaspete și asigurării unui meniu diversificat”. În această cumpărătură intră produse proaspete, produse preparate, produse transformate, conserve din pește, pește în stare vie, produse refrigerate sau produse congelate. De asemenea, sunt vizate și produsele sărate, afumate, fierte, marinate și blanșate.
În caietele de sarcini se face mențiunea că BNR nu acceptă produsele refrigerate, transformate prin afumare, conservele de pește sau icrele improprii.
Mai mult, toate speciile de pești care fac obiectul acestui contract trebuie să fie capturate din zone FAO sigure și necontaminate. În documentul citat, se face precizarea că zonele FAO nesigure sunt Pacificul (de nord-vest, de nord-est, vest-central, est-central, de sud-vest) și Antarctica.
Toate loturile au fost adjudecate de aceeași firmă
Licitația deschisă organizată de BNR pentru achiziția acestor cantități importante de produse din pește s-a finalizat la data de 28 iulie 2023, după ce la primul lot s-au prezentat o ofertă inacceptabilă și două oferte admisibile, iar la celelalte două s-au prezentat câte o ofertă inacceptabilă și una admisibilă. Toate cele trei loturi au fost adjudecate de același ofertant, respectiv de compania SC Copanex SRL, pentru un preț total general negociat la 4.775.220 de lei cu TVA, adică 970.454,9 euro.
Astfel, Lotul 1, care vizează sediile din București ale BNR, a fost adjudecat de compania în cauză pentru suma de 3.568.511,1 lei cu TVA (728.267,6 euro), Lotul 2, care vizează unitatea din Sinaia, a fost adjudecat la un preț de 1.088.769,1 lei cu TVA (222.197,8 euro), iar Lotul 3, aferent unității de la Păltiniș, a fost adjudecat la un preț de 97.848,8 lei cu TVA (19.989,5 euro).
Mugur Isărescu: Treptat, trebuie să renunțăm la privilegii
Această achiziție-mamut de pește la Banca Națională a României a avut loc cu câteva săptămâni înainte de prezentarea de către guvernatorul Mugur Isărescu a unui raport, la finalul căruia a susținut o conferință de presă în cadrul căreia acesta a declarat: „Mediul de afaceri nu trebuie «cocoșat» cu multe impozite, dar trebuie să plătească toată lumea impozite”.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, Isărescu a susținut că „privilegiile fiscale, dacă sunt, sunt cu un scop bine țintit. Sunt pentru un an, doi, trei, cinci. Când depășești 10-15 ani, ele devin rente, care distorsionează piața și creează probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea. Unii vor chiar rente viagere. Nu merge! Nu e vorba să împovărăm prea mult, dar, să mă exprim cum s-a exprimat fostul premier Stolojan, treptat trebuie să renunțăm la privilegii fiscale. Se negociază greu însă. Trebuie negociat și găsită o soluție”.
Potrivit guvernatorului BNR, românii nu vor stat minimal, vor impozite mai mici, dar vor un stat capabil, cu autostrăzi, educație, spitale, acestea sunt servicii și activități publice care sunt costisitoare. „Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim! Uitați-vă la serviciile publice, toate sunt subfinanțate”, a conchis Isărescu.