Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii au trecut la presiuni şi ameninţări

Bancherii au trecut la presiuni şi ameninţări

de Daniela Ivan    |   
După ce s-au văzut cu buzunarele pline, băncile ameninţă că nu vor mai da credite imobiliare sau că vor mări avansurile foarte mult pentru a nu-şi mai asuma niciun risc la creditare. Surse din mediul bancar spun că printre bancheri s-a instalat o neîncredere mare în ceea ce priveşte stabilitatea legilor şi, de frica Legii dării în plată, vor renunţa la anumite produse garantate cu ipoteci. Avocatul Gheorghe Piperea a declarat că aceste înţelegeri între bănci sunt practici cartelare care trebuie analizate de Consiliul Concurenţei.

Raiffeisen a majorat avansul la creditele imobiliare la 35% pentru împrumutu­rile în lei şi la 40% pentru cele în euro. „Am ajustat unele criterii de acordare, în special în ceea ce priveşte avansul, până la clarificarea legislaţiei cu impact în domeniul împrumuturilor cu garanţie imobiliară”, ne-au declarat reprezentanţii Raiffeisen. Deşi este prima instituţie bancară care a luat această măsură, alte şase-şapte bănci se gândesc să-i urmeze exemplul.

„La Banca Transil­vania suntem încă în faza în care analizăm diferite scenarii de modificare a caracte­risticilor produselor referitoare la credi­tele imobiliare şi ipotecare, în funcţie de forma finală a legii”, a declarat Omer Tetik, directorul general al băncii.

Neîncrederea s-a insinuat prin bancheri, iar acest lucru îi face pe aceştia să se gân-dească să renunțe la programul Prima Casă, iar ca măsură radicală, chiar să se retragă din România.

Amenzi de miliarde de euro
Câţiva manageri de bănci au început să se ralieze la iniţiativa Raiffeisen şi asta este periculos şi sinucigaş pentru aceste instituţii bancare care pot fi amendate de Consiliul Concurenţei pentru practici concurenţiale, cartelare, cu maxim 10% din cifra de afaceri, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, co-autor la Legea dării în plată. El a adăugat că în cazul unor bănci, cum ar fi Banca Transilvania, ar putea fi vorba de circa trei miliarde de euro.

„Am temeri că e vorba de o înţelegere cartelară întrucât domnul Rădulescu, şef cu stabilitatea bancară la BNR, a spus că din momentul în care Raiffeisen face această mişcare, practic programul Prima Casă moare. Eu nu am auzit să fi declarat Guvernul României decesul acestui program, dimpotrivă, a spus că urmează un nou program în valoare de 1,5 miliarde de lei în 2016”, a declarat Piperea. El susţine că Programul Prima Casă nu va muri. „Nu au decât să plece, locul lor va fi luat de alte bănci. E vorba despre 1,5 miliarde de lei”.

Legea dării în plată se adresează celor care au datorii la bănci şi sunt în executare silită. Oamenii au şansa să dea casa băncii şi să scape de datorii, însă iniţiativa nu este pe placul bancherilor şi a BNR. Iniţiatorul proiectului, deputatul Daniel Zamfir, a depus la Senat noi amenda­mente şi se aşteaptă ca legea să intre rapid în dezbatere. „E cazul să înţeleagă bancherii că nu mai merge cu ameninţări şi şantaje! (...) Îşi încordează acum puţin mușchii, dar după aceea vor da credite. Ce să facă altceva? Nu din asta trăiesc? Le vine greu să creadă că trebuie să împartă riscul cu clienţii”, a scris Zamfir pe pagina de Facebook. Darea în plată s-a întors în Parlament după ce preşedintele Iohannis a cerut să fie reexaminată.

Subiecte în articol: raiffeisen bank
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri