Datele statistice au arătat că, la nivel global, numărul bărbaților care au decedat din cauza COVID-19 este mai mare față cel al femeilor, iar cercetătorii au descoperit acum și care este cauza. Oamenii de ştiinţă au constatat că hormonii androgeni, cei care provoacă apariția cheliei la bărbați, ajută noul tip de coronavirus să atace celulele. Totodată, un alt studiu recent a relevat că persoanele cu deficit de vitamina K, cu rol în coagularea sângelui, sunt mai expuse infecțiilor severe.
Două noi studii științifice arată de ce bărbații, în special cei cu calviție, sunt afectați mai grav de coronavirus decât femeile. Cercetătorii de la Universitatea Brown din Statele Unite au ajuns la concluzia că hormonii androgeni, responsabili de calviție, au o legătură cauzală cu cazurile severe de COVID-19.
„Considerăm că această condiție, calviția, este un indicator perfect în privința severității (bolii)”, a declarat Carlos Wambier, autorul principal al celor două studii desfășurate în Spania. Acesta a spus că „hormonii masculini sunt cu siguranță o cale de acces a virusului în celule”.
Rezultatele unuia dintre studii a arătat că 79% dintre cei 122 de bărbați testați pozitiv cu COVID-19 și internați în trei spitale din Madrid aveau chelie. Un studiu separat a arătat că 71% dintre pacienți aveau calviție. Echipa de oameni de știință continuă cercetările, iar Wambier și colegii săi cred că dacă teoria este corectă, atunci terapia pentru suprimarea hormonilor androgeni poate fi folosită împotriva COVID-19.
Vitamina K, rol în coagularea sângelui
În același timp, cercetătorii olandezi care studiază pacienţii care au fost internaţi la spitalul Canisius Wilhelmina din oraşul Nijmegen au descoperit o legătură între deficienţa vitaminei K şi cele mai grave efecte ale coronavirusului. Practic, pacienţii care au murit sau au ajuns la Terapie Intensivă cu COVID-19 erau deficitari cu această vitamină, pe care organismul o asimilează fără probleme din în alimente aflate la îndemâna oricui.
Vitamina K se găsește legume verzi (spanac, varza kale, broccoli, sparanghel, salata verde, fasole verde, edamame etc.), în ouă, ficat şi în brânzeturi (cheddar, brânză cu mucegai).
Concluziile noilor cercetări dau speranțe în lupta împotriva COVID-19. Dacă noile teorii vor fi confirmate de studii mai ample, schimbarea dietei pentru un aport sănătos de vitamina K și suprimarea excesului de hormoni androgeni ar putea fi folosite profilactic, pentru a reduce severitatea bolii.