Jurnalul.ro Ştiri Social Baronii Spitalelor au oroare de medicii români formați în Occident

Baronii Spitalelor au oroare de medicii români formați în Occident

de Monica Cosac    |   

În timp ce mii de medici pleacă în fiecare an din România, iar secţiile spitalelor se închid din lipsă de personal, mai mulţi specialişti români, care profesează acum în străinătate, spun că s-ar întoarce bucuroşi în ţară dacă s-ar schimba sistemul. Spun că ar renunţa la salariile mari şi la şansele pe care le au peste hotare, pentru a-şi „trata bunicii acasă”. Asta dacă le-ar fi recunoscute diplomele şi calificările, dacă şi-ar putea face meseria, fără a mai fi umiliţi de baronii sistemului. Cei care au ales, totuşi, să se întoarcă, povestesc cum sunt ignoraţi de autorităţi, care preferă să rămână cu doctori puţini şi buni la toate”.

 

Reporterii Jurnalul Naţional au stat de vorbă cu câţiva dintre specialiştii şcoliţi peste hotare, care ne-au povestit ce îi împiedică să se întoarcă. Medicul Carmen Marginean parcurge ultimii paşi într-o specializare foarte căutată peste tot în lume: anestezie terapie intensivă (ATI). A plecat în Anglia după primul an „deprimant” de rezidențiat în România.

 

„În domeniul chirurgiei și ortopediei, sunt puțini medici supraspecializaţi în România. Comparând rezultatele de aici cu cele din ţară, cred că supraspecializarea e benefică și e în interesul pacienților. Am lucrat într-un spital de ortopedie trei ani. Fiecare chirurg era supraspecializat și rezultatele lor erau extraordinare! Chiar şi în specialitatea mea există un fel de orientare spre un anumit domeniu, ca de exemplu, terapia durerii. (...) Îmi pare rău că tratez englezii, în loc de bunicii noștri dragi și scumpi. Dacă nu ar mai fi mita, pilele, dedesubturile, mâine m-aş întoarce acasă. Iubesc medicina şi iubesc pacienţii, dar sincer mi-ar fi greu să mă întorc în asemenea condiţii”, ne-a povestit dr. Carmen Mărginean, adăugând: „Am deschis o fundație aici, în Anglia, și merg și fac voluntariat în Africa ajutând spitalele de acolo”.

 

Medicii „de jos”, stăpâniţi prin frică

Un alt medic, specializat în Elveţia, suferă de dorul de casă, dar spune că sistemul românesc are probleme atât de adânci, încât trebuie schimbat din rădăcini.

 

„Am spus că după specializare m-aș întoarce, în ciuda șanselor și a banilor de aici, însă unde să mă întorc? Într-o țară în care omul care a suferit dorul de casă, și se hotărăște în sfârșit să vină acasă, se trezește că Ministerul Sănătăţii nu îi aprobă supraspecializarea nici măcar dacă e făcută la Paris sau la Harvard, sau la Johns Hopkins, la Heilderberg, la Freiburg sau AKH, și e considerat de viitorii șefi ca suferind de grandomanie?!”, ne-a spus, revoltat, dr. Iosif Szanto, neurolog.

 

Medicul consideră că, în România, „sistemul nu se poate repara decât dacă se va începe de sus în jos, pentru că cei de jos sunt stăpâniți prin frică”.

 

După o supraspecializare în Marea Britanie, într-un domeniu foarte greu, cel al neurochirurgiei, medicul Horațiu Ioani a decis să revină în România și, de două săptămâni, a început să aplice cunoștințele dobândite într-o prestigioasă instituţie din Marea Britanie pentru a-i trata pe români. Deși acum este “Fellow al Colegiului Regal Britanic” (FRCS), lucrează în baza hârtiilor obținute înainte de a pleca. „Lucrez în baza examenului de specialitate pe neurochirurgie pe care l-am dat și în România. Faptul că sunt FRCS...  mi s-a spus că, legal, nu are nicio echivalenţă în România. Probabil și pentru că sunt singurul din România cu această titulatură”, ne-a spus dr. Ioani.

 

Este şi cazul medicului Marius Uscatu, care, după ce a terminat rezidenţiatul în ţară, s-a supraspecializat în chirurgia piciorului şi a gleznei, în Franţa. De circa opt ani, chirurgul s-a întors în ţară şi tot de atunci se luptă ca autorităţile să-i recunoască studiile. În curând, va organiza un curs internaţional, însă doar pentru medicii din alte ţări. „Am nenumărate cereri din partea unor chirurgi din toată lumea, care ar dori să vină să «fure» câte ceva din modesta mea experienţă. Şi-au anunţat susţinerea societăţile franceze de chirurgia antepiciorului, dar şi societatea europeană. Trebuie să organizez logistic acest curs. Sper că va fi în 2017”, ne-a povestit dr. Uscatu.

 

Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor i-au interzis, în scris, să ţină cursuri de formare a tinerilor medici români. „Motivul: eu sunt un biet medic specialist şi nu pot ţine cursuri unor medici primari, profesori sau conferenţiari (pe principiul: cursantul/formabilul nu poate avea o calitate didactică superioară formatorului). Opoziţia majoră vine din partea Comisiei consultative de Ortopedie a Ministerului, formată din diverşi profesori. Aceştia au oroare la pronunţarea numelui meu, din cauza demersurilor mele din ultimii opt ani pentru modernizarea sistemului medical românesc”, acuză, dr. Uscatu, potrivit căruia nici demersurile făcute după schimbarea Guvernului, în noiembrie 2015, şi instalarea ministrului tehnocrat nu au avut vreun rezultat. 

 

Românii, specialişti la toate

Mai mult pe forumuri şi reţele de socializare, decât cu voce tare, doctorii au început să spună că nivelul asistenţei medicale din România este tot mai slab. În vreme ce tendinţa modernă a medicinei occidentale este supraspecializarea, „noi încă facem de toate, în vremuri în care nu se mai pot face de toate”. Asta, pe lângă exodul masiv de cadre medicale şi toate celelalte lipsuri din spitale. „În obstetrică-ginecologie, de exemplu, nu poţi face şi chirurgie oncologică, şi ecografie obstetricală, şi uroginecologie, şi de toate la un nivel înalt pentru că, efectiv, nu le mai poţi cuprinde pe toate. E un domeniu prea vast. Lipsa supraspecializării duce la blazare, pentru că nu progresezi în niciun subdomeniu cum ar trebui”, exemplifică un ginecolog, pe un forum de specialitate. 

 

 

36.000 de specialişti în Sănătate au plecat în opt ani

Exodul cadrelor medicale a început cu câțiva ani înainte de intrarea în Uniunea Europeană și continuă. Doar în ultimii opt ani, adică după ce România a intrat în UE, iar cetăţenii români şi-au căpătat dreptul de a munci în orice ţară din UE, peste 36.000 de medici, dentişti şi farmacişti au obţinut de la Ministerul Sănătăţii certificate de conformitate necesare pentru a profesa în UE. Doar în 2015 au fost eliberate astfel de documente de conformitate pentru aproape 4.000 de medici, farmacişti şi dentişti, precum şi pentru 3.500 de asistenţi medicali.

În primele trei luni ale acestui an, au fost eliberate 900 de certificate de conformitate pentru medici, farmacişti, dentişti şi asistenţi, documente care le dă dreptul să lucreze în UE

 

14.000 de medici români s-au stabilit în Occident în ultimii ani, potrivit datelor pe care Colegiul Medicilor din România le are din registrele de evidență ale Colegiilor din alte țări.

„Până când nu va reforma din rădăcini sistemul medical, după un sistem funcțional (de pildă, după cel elvețian), România va pierde sute și mii de valori, de oameni prețioși plecați. Îmi doresc să văd pașii concreți în România. Depolitizarea sistemului de sănătate și acceptarea conducerii pe criterii de performanță viabile și obiective, și nu pe baza diplomelor de doctorat de genul copy-paste, ar fi principalii primi pași pentru a merge într-o direcție corectă”  dr. Iosif Szanto, Elveţia

„Aici (n.n. - Marea Britanie), încă din timpul rezidențiatului, din anul 4-5, ești întrebat în ce domeniu vrei să te supraspecializezi și ești repartizat pentru aproximativ un an în domeniul respectiv” Carmen Mărginean, medic ATI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri