Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, în 2010: “Nu e dramă că ne pleacă medicii”. Băsescu, în 2020: “Dacă lichidați medicii, lichidați un popor întreg”

Băsescu, în 2010: “Nu e dramă că ne pleacă medicii”. Băsescu, în 2020: “Dacă lichidați medicii, lichidați un popor întreg”

de Ion Alexandru    |   

În urmă cu zece ani, în vara anului 2010, fostul președinte Traian Băsescu spunea că nu este nicio dramă că medicii români decid să plece în străinătate, deoarece statul nu are bani să-i salarizeze. Câteva luni mai târziu, același Băsescu spunea că, în opinia sa, se impune închiderea a 200 de spitale din România, susținând Guvernul Boc în acest demers. În 2011, pe 67 de unități medicale de la nivel național a fost pus lacătul, unele dintre ele fiind redeschise începând cu anul 2013. La zece ani distanță, Băsescu cerea Guvernului Orban să “nu mai ucidă medicii”, pentru că, “dacă îi lichidați pe ei, lichidați un popor întreg”.

 

“Gestionarul” crizei economice din urmă cu zece ani din România, Traian Băsescu, dă sfaturi ultimative celor care gestionează, în anul 2020, criza sanitară cu care se confruntă, în contextul pandemiei de coronavirus. Într-o intervenție la postul de televiziune România TV, fostul președinte a reacționat în sprijinul medicilor, după ce prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că preferă să nu se facă teste rapide, deoarece au o marjă de eroare prea mare. În acest sens, Băsescu a declarat: “Nu mai ucideți medici, e mesajul meu către guvernanți. Dacă îi lichidați pe ei, lichidați un popor întreg. Marja de eroare la testele rapide este de 25%. Faceți câte 3 teste la medici. Dacă nu am cel mai bun test, e bine să nu am niciunul?”.

Personajul politic care a făcut aceste afirmații este unul și același care, în luna august a anului 2010, declara că nu este nicio dramă că medicii români decid să plece din România. “Să nu mai facem o dramă din faptul că ne pleacă medicii din țară. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă. Dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine. Unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de faţă, statul român nu poate să îşi plătească medicii, profesorii cum ar merita să îi plătească, dar nu poate să îi plătească, asta este realitatea", a explicat şeful statului, în luna august a anului 2010, la o emisiune de la postul național de televiziune.

 

Cioclul spitalelor

Ulterior, pe 25 noiembrie 2010, într-un discurs susținut la Bursa de Valori București, același Traian Băsescu declara că statul trebuie să închisă peste 200 de spitale neperformante. „Nu putem să ne lăsăm păcăliţi la nesfârşit de iluzii. Şi atunci avem obligaţia să ne optimizăm costurile în sistemul sanitar, unde a crescut alocarea în ultimii zece ani de cel puţin patru-cinci ori. Rezultatul: din cauza proastei gestionări, un sistem de sănătate mai prost decât acum zece ani, mai puţin performant”, spunea Băsescu.

„Avem lucruri de făcut. Sunt cel puţin 200 de spitale care trebuie închise. Politicienii nu au curaj să o facă. Dar acolo duc toată resursa, în loc să concentreze resursele în spitale, care pot fi performante şi omul să nu moară”, a adăugat fostul locatar de la Cotroceni, care a acuzat, atunci, clasa politică de iresponsabilitate şi a precizat că susţine acţiunile Guvernului Boc.

Guvernul condus de actualul primar de la Cluj-Napoca, Emil Boc, a închis, în 2011, nu mai puțin de 67 de spitale, Executivul de la vremea respectivă motivându-și gestul prin faptul că este nevoie de "asigurarea de servicii spitaliceşti conform normelor aprobate", de "asigurarea continuităţii asistenţei medicale pe toate liniile de gardă aprobate", de "distanţa faţă de spitalele cu un nivel superior de competenţă", și de "accesibilitatea populaţiei din zona deservită la servicii medicale de urgenţă prespitalicească şi transport medical".

Printre spitalele închise, atunci, se regăsesc toate tipurile de unităţi sanitare, cum ar fi ambulatorii de specialitate, policlinici, dispensare, centre de sănătate, sanatorii balneare, unităţi medico – sociale, centre de diagnostic şi tratament, cabinete medicale, laboratoare medicale sau centre de transfuzie.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri