Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu şi UDMR, lăsaţi în off-side pentru guvernare

Băsescu şi UDMR, lăsaţi în off-side pentru guvernare

de Marius Gîrlașiu    |   

În pragul alegerilor parlamentare, PNL şi PSD şi-au definitivat strategia post-alegeri. Dacă social-democraţii mizează pe o guvernare în tandem cu ALDE, liberalii se bazează pe “salvatorii” din USR, după ce partidul lui Nicuşor Dan a anunţat că-l susţine pe Dacian Cioloş pentru fotoliul de premier. Oficial, marile partide resping categoric o coaliţie de guvernare în care să intre partidul lui Traian Băsescu sau maghiarii din UDMR, însă realitatea de după alegeri le-ar putea da planurile peste cap.

Încrezător în sondajele care cotează tandemul ALDE-PSD la peste 50% din preferinţele electoratului, Liviu Dragnea a exclus din start orice colaborare cu maghiarii după alegerile din 11 decembrie. "Cu PNL-ul sigur nu vom face (n.r. - alianţă). Cu PMP-ul nu vom face, dacă va intra în Parlament. Vrem să facem cu ALDE. După declaraţia domnului Hunor de zilele trecute şansele de a face vreo guvernare cu UDMR-ul sunt zero. Ca să nu am alte comentarii”, a spus răspicat liderul PSD. Ca să-şi atragă electoratul, Uniunea a defilat în Ardeal cu sloganul “Salvăm Clujul/Oradea de Bucureşti”, iar liderul UDRM Kelemen Hunor a ieşit la rampă cu o declaraţie cel puţin controversată, afirmând că Marea Unire de la 1918 a reprezentat “o mare înfrângere” pentru maghiarii din Transilvania. “Se apropie aniversarea de 100 de ani de la Unire si nu ne este indiferent ce stare sufletească vom avea la acea aniversare. Au trecut 100 de ani de la acele promisiuni. Acel moment a însemnat o înfrangere pentru noi. Nu putem uita durerea acelei înfrangeri”, a spus Kelemen Hunor duminică, la lansarea candidaţilor UDRM. În schimb, liderul Uniunii a deschis calea unei eventuale apropieri de liberali pentru o coaliţie PNL-USR-UDMR care să-l susţină pe Dacian Cioloş. “În sondajele noastre, Cioloş are o credibilitate bună. Nu foarte bună, dar bună. Dacă alegerile vor da un rezultat prin care PNL-ul va avea posibilitatea de a veni cu această propunere, eu cred că va fi o propunere corectă”, a declarat Hunor. Asta nu l-a împiedicat pe C.P. Tăriceanu, principalul aliat al PSD, să treacă peste anunţul lui Liviu Dragnea şi să-i curteze pe maghiari cu o declaraţie de prietenie. “Eu iau în calcul o colaborare cu UDMR, pentru că UDMR reprezintă nu numai o minoritate, ci un procent semnificativ din populaţie. Maghiarii din România e bine să fie reprezentanţi la nivel parlamentar şi guvernamental aşa cum s-a întâmplat în trecut”, a spus liderul ALDE.

Băsescu, persona non-grata

Dacă UDMR a rămas cu varianta unei coaliţii alături de PNL şi USR, pentru partidul lui Traian Băsescu calculele pre-electorale nu sună deloc încurajator. Atât Liviu Dragnea, cât şi Alina Gorghiu, exclud categoric o apropiere de PMP pentru a nu a activa electoratul anti-Băsescu în prag de alegeri. Scenariul seamănă izbitor cu cel dinaintea alegerilor locale din vară, când PNL şi PSD s-au delimitat public de “băsişti”, pentru ca mai apoi să se alieze fără probleme cu partidul lui Băsescu în Consiliile Judeţene, acolo unde aveau nevoie de PMP pentru a forma majorităţile. Astfel că, deşi este cotat la limita pragului electoral de 5%, PMP ar putea înclina decisiv balanţa în viitoarea configuraţie parlamentară. Iar liderii PMP par şi ei convinşi de asul pe care-l au în mânecă. “PSD-ul şi PNL-ul înţeleg că nu se poate face politică fără Partidul Mişcarea Populară. Suntem partidul de care trebuie să se teamă pentru că fără noi nu vor pune primul-ministru la Palatul Victoria după 11 decembrie”, s-a lăudat Valeriu Steriu duminică, la evenimentul de lansare a candidaţilor PMP.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Recunosc că mi-a stricat şi mie feng-shui-ul declaraţia domnului Kelelmen Hunor. Face parte dintr-un registru care parcă îi aparţine domnului Tokes. Vrea să ia mai multe voturi? Oricum au voturile asigurate, dar declarţiile rămân. Eu nu le uit!

Maghiarii s-au luat la harţă cu Dragnea

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a răspuns ironic atacurilor lansate de şeful PSD. “Nu ne afectează, nu ne deranjează, nu ne enervează, nu ne calmează, de fapt ne lasă rece ce spune Dragnea în această campanie electorală. Cu sau fără Dragnea, nu are importanţă mare, deci şi cu el şi fără el…Pe noi nu persoana lui Dragnea ne interesează”, a spus Hunor. În urmă cu o săptămână, preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a luat peste picior anunţul lui Dragnea, care a spus că PSD nu va coopta Uniunea la guvernare. “Am mai avut un preşedinte de partid care a pus mâna pe Biblie, a spus că nu va guverna cu UDMR şi după câteva luni am avut împreună cu dânsul o guvernare fructuoasă”, a reacţionat Kovacs Peter. Liderul UDMR a făcut referire la un episod din 2004, când, într-o emisiune televizată, Emil Boc şi Gheorghe Funar au jurat cu mâna pe Biblie că nu vor colabora cu UDMR. PSD mizează şi anul acesta pe o campanie cu tentă naţionalistă. După ce în 2014 Victor Ponta defila cu sloganul “Mândru că sunt român”, la doi ani distanţă, Liviu Dragnea merge pe sloganul “Îndrăzneşte să crezi în România”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri