Jurnalul.ro Special Anchete Bastoanele chinezești cu electroșocuri lovesc în cap Poliția Română

Bastoanele chinezești cu electroșocuri lovesc în cap Poliția Română

de Carmina Pricopie    |   

La aproape 3 ani de la încheierea unor contracte de achiziţii, ieri, procurorii au descins la cei care descind în fiecare dimineaţă în casele răufăcătorilor.

Potrivit unei comunicări oficiale venite din partea DNA, „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în anul 2020, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției naționale”.
Este vorba despre contracte de achiziţii încheiate de către Poliţia Română în penultima zi a stării de urgenţă, fără licitaţie, ci prin procedură simplificată. Jurnalul a dezvăluit în exclusivitate acum 2 ani culisele acestui tun dat în timp ce nouă ni se spunea să stăm în case. Un tun de peste un milion de lei: 4.000 de căşti de protecţie cu vizor (582.624 lei cu TVA) şi 4.000 bastoane cu electroșocuri (509.320 lei cu TVA). Obiectele de care cu siguranţă poliţiştii aveau nevoie, dar nu atunci şi nu aşa.

 

În caietul de sarcini, autoritatea contractantă, adică Poliţia Română, reprezentată la acea vreme de chestorul Liviu Vasilescu, inspectorul general, motiva necesitatea acestor achiziţii, făcând trimitere la contextul pandemic şi restricţiile de atunci: „În scopul îndeplinirii la parametrii maximi a misiunilor specifice, precum şi pentru protecţia poliţiştilor participanţi în misiuni, se impune dotarea structurilor de ordine publică, poliţie rutieră şi poliţie transporturi cu 4.000 de căşti de protecţie cu vizor, 4.000 de bastoane cu electroşocuri şi 400 complete de blocare auto, necesare pentru descurajarea, împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică, acţiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace”. 

 

Jumătate din echipament era defect

 

Graba achiziţiilor este cel puţin suspectă, mai ales că surse din IGRP spun că la recepţia bastoanelor cu şocuri electrice, 5 din 10 nu funcţionau. Dovadă stă şi procesul-verbal întocmit la acea vreme, dar şi realitatea din ziua de azi. Şi cu toate astea, achiziţia s-a făcut, iar şefii Poliţiei au semnat şi au dat banii. Peste un milion de lei, în total.

 

Potrivit documentelor primite chiar de la IGPR, în toate contractele şi subcontractele subsecvente, reprezentantul Poliţiei a fost chestorul Liviu Vasilescu. Potrivit unor surse, şi el, dar şi alţi şefi mai din Poliţie au semnat documentele, deşi bastoanele şi căştile erau încă de la recepţie neconforme.

 

Chinezării vândute Poliției la preț aproape dublu

 

Împărţite din vara lui 2020 la poliţiştii de Ordine Publică, bastoanele au început de atunci să cedeze, multe s-au rupt, ori la unele, din trei arcuri electrice funcţionează doar două, unul sau niciunul. Mulţi agenţi nici nu le mai iau în patrulare. Cum de au ajuns la gunoi bastoane de 500.000 de lei? Simplu. Bastoanele au fost cumpărate din China printr-un SRL românesc. Un SRL care a achiziţionat un baston cu cel mult 18 dolari şi l-a vândut la IGPR cu 32 de dolari. Practic, firma câştigătoare, SC TRADECO ENGINEERING DGC SRL, a rămas cu un profit de peste 200.000 de lei.

 

Poliţia Română a confirmat ieri percheziţiile şi a transmis o precizare: „Poliția Română sprijină toate activitățile de verificare, derulate de instituțiile cu atribuții în domeniu. Pentru aflarea adevărului și clarificarea cât mai rapidă a situației de fapt, ca de fiecare dată, instituția pune la dispoziția celorlalte autorități documentele necesare”.

 

În prezent, fostul şef al IGPR este şeful anticorupţiei din Ministerul Afacerilor Interne. Şi a mai căpătat şi o stea. Chestorul-şef Liviu Vasilescu este directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri