Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile busuiocului asupra sănătății. Atenție la riscuri

Beneficiile busuiocului asupra sănătății. Atenție la riscuri

de Anastasia Paul    |   

Busuiocul este o plantă din familia de Lamiaceae, cunoscută și sub numele de familia Mentei.

Există multe tipuri diferite de busuioc. De exemplu, scorțișoara, anasonul și busuiocul de lămâie sunt folosite în întreaga lume. Busuioc dulce, numit științific Ocimum basilicum, este cel mai comun tip de busuioc folosit pentru gătit.

Mulți oameni se bucură de busuioc dulce în paste, pizza și salată caprese. Este o modalitate excelentă de a adăuga o sursă de vitamina K în dieta ta. De asemenea, poți cumpăra diferite tipuri de busuioc sub formă de suplimente, ceai sau uleiuri esențiale.

Busuiocul sfânt, cunoscut și sub numele de tulsi, este folosit în sistemul de medicină ayurvedic de mii de ani și este denumit elixirul vieții datorită numeroaselor sale beneficii curative și antiinflamatorii. Cercetătorii cred că busuiocul sfânt, consumat zilnic, poate ajuta la prevenirea îmbolnăvirilor, reducerea stresului și la tratarea acneei.

Beneficii pentru sănătate 

1. Vitamina K
Cantitatea de vitamine și minerale pe care corpul o ingerează din consumul unei cantități mici de busuioc este minimă. Totuși, doar două linguri de busuioc proaspăt tocat conțin 18% din necesarul zilnic de vitamina K.

Vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. Busuiocul este o modalitate simplă de a crește aportul de vitamina K, mai ales dacă de obicei nu consumi multe legume cu frunze verzi.

2. Reducerea stresului oxidativ
Prea mult stres oxidativ (un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții din celule) poate crește riscul de boli cronice, precum boli cardiovasculare, cancer și astm.

Busuiocul este plin de antioxidanți, precum polifenolii, acizii fenolici și flavonoidele care combat radicalii liberi nocivi. Combaterea stresului oxidativ previne și mai mult anumite afecțiuni cardiovasculare.

3. Reducerea inflamației
Multe alimente pe bază de plante au proprietăți antiinflamatorii care ajută la prevenirea inflamației cauzate de afecțiunile cronice de sănătate. Compușii din uleiul esențial de busuioc pot reduce inflamația.

Acidul rosmarinic este un polifenol antiinflamator din busuioc folosit pentru a trata artrita și ulcerul. Acidul cafeic este un alt compus din busuioc care are efecte antiinflamatorii.

4. Prevenirea infecțiilor virale
Compușii acidului cicoric, cafeic și rosmarinic din uleiul esențial de busuioc pot ajuta la prevenirea ca proteinele virale să provoace infecții.

Studiile arată că anumiți compuși din busuioc pot avea proprietăți antivirale care combat virusurile ADN și ARN. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma dacă busuiocul poate preveni infecția virală la om.

Potrivit cercetărilor, busuiocul sfânt poate întări imunitatea împotriva virușilor, precum COVID-19. 

Suplimente din busuioc
Busuiocul sfânt este principalul tip de busuioc în majoritatea suplimentelor. Suplimentele din busuioc sfânt sunt vândute sub formă de capsule, dar poți cumpăra și opțiuni lichide.Cercetătorii sugerează utilizarea suplimentelor de busuioc pentru a ajuta la gestionarea inflamației și a diabetului. Unele studii reduse sugerează, de asemenea, utilizarea suplimentelor de busuioc pentru a ajuta la gestionarea stresului.

Riscuri asupra sănătății
Cantitatea de busuioc pe care majoritatea oamenilor o consumă din alimente este în general sigură. Cu toate acestea, deoarece busuiocul are o cantitate mare de vitamina K, persoanele care iau medicamente care diluează de sângele ar trebui să fie atenți la aportul total de busuioc. Vitamina K joacă un rol cheie în coagularea sângelui, așa că este important să nu consumați prea multă vitamina K dacă există riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Suplimentele cu busuioc pot fi mai puțin sigure atunci când sunt consumate în doze mari. Conform unor studii pe animale, busuiocul dulce conține niveluri ridicate de estragol - o parte naturală a busuiocului care poate provoca cancer.

Deși alergiile la busuioc sunt rare, este posibil să ai un risc mai mare de alergie la busuioc dacă nu suporți alte ierburi din familia Lamiaceae, cum ar fi rozmarinul, cimbrul sau oregano. Un studiu a constatat că sensibilitatea la busuioc era mai probabilă în rândul persoanelor cu alergii la mesteacăn, mugwor sau polen. Alergiile la busuioc pot fi, de asemenea, mai probabil să apară la copiii cu rinită alergică.

Sfaturi pentru consumul de busuioc

Se amestecă busuiocul cu ulei de măsline și se îngheață pentru utilizare ulterioară
Folosește busuioc pentru a face pesto
Prepară o salată Caprese sau un sandviș cu mozzarella, roșii și oțet balsamic
Adaugă frunze de busuioc la pizza de casă
Piure de busuioc în supă
Pâine prăjită de avocado cu frunze de busuioc
Savurați preparate cu paste cu frunze de busuioc întregi sau feliate
Făo salată de busuioc și pepene verde
Busuiocul poate fi adăugat și la sosuri ori gemuri pentru beneficiile sale nutriționale și pentru gustul său.

Când este adăugat la unele băuturi, busuiocul poate crește activitatea antioxidantă a băuturii.
Un studiu a constatat că uleiul de busuioc poate ajuta la tratarea acneei și eczemelor. Busuiocul a fost amestecat și cu alte substanțe pentru a vindeca rănile. Efectele antiinflamatorii și antioxidante ale busuiocului pot ajuta, de asemenea, la tratarea crizelor de psoriazis, dar cercetările privind eficacitatea busuiocului pentru sănătatea pielii sunt limitate.

Unele studii arată că busuiocul poate ajuta la conservarea alimentelor prin prevenirea creșterii bacteriilor de origine alimentară care pot provoca boli de origine alimentară. Deși sunt necesare mai multe cercetări, busuiocul poate ajuta și la tratarea afecțiunilor cronice.

Busuiocul dulce este o plantă populară plină de vitamine și minerale care ajută la susținerea sănătății oaselor și digestiei. Nutrienții, precum vitamina K, ajută la menținerea oaselor puternice, reducând în același timp inflamația. Busuiocul este în general sigur atunci când este consumat în cantități mici, notează health.com.

Subiecte în articol: busuioc sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri