Jurnalul.ro Ştiri Social Beneficiile cititului

Beneficiile cititului

Efectele pozitive ale cititului sunt vizibile încă din copilărie. Astfel, dacă unui bebeluș i se spun povești, acesta își va dezvolta abilități intelectuale de timpuriu. După vârsta de 4 ani, va avea capacitate sporită de înțelegere și învățare, ceea ce îl va ajuta mai târziu la școală.

Dezvoltă vocabularul și abilitatea de exprimare. Cu cât vei ști mai multe despre lumea în care trăiești, cu atât îți va fi mai ușor să te descurci în diferite situații. Persoanele care se exprimă frumos și sunt convingătoare au șanse mai mari să obțină un loc de muncă bine plătit și să avanseze în carieră. Mai mult, atunci când te documentezi asupra unui subiect îți va crește capacitatea de concentrare și gradul de implicare și devii mai eficient.

Și creativitatea se îmbunătățește cu ajutorul lecturii, putând să anticipezi o situație și să găsești cea mai bună soluție.

Cititul stimulează activitatea cerebrală și memoria. Persoanele care citesc în mod constant ori practică jocuri care le solicită intelectual au un risc de 2,5 ori mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer, față de cei care nu depun acest efort.

În cazul în care suferi de insomnii este recomandat să citești înainte de culcare o carte relaxantă. Vei adormi ușor și astfel nu mai ai nevoie de somnifere.

O carte te ține departe de știrile negative de la televizor, îți oferă noi subiecte de discuții cu prietenii, alungă plictiseala, te motivează, îți dezvoltă cunoștințele, întărește legăturile cu copiii.

 

Terapia cărților

Lectura îți dezvoltă empatia, combate stresul și depresia. Te ajută să fii mai optimist și să ai încredere în propriile puteri. Prin intermediul cărților afli despre alte culturi și civilizații, despre viețile și acțiunile altor oameni. Le descoperi emoțiile și sentimentele, familiile din  care provin, mediul în care au trăit, problemele pe care le au, ceea ce  te va face să înțelegi că există și alte realități în afara celei pe care o cunoști.

Circa 6 minute/zi de citit reduc stresul cu până la 68% întrucât o carte bună te îndepărtează de problemele și grijile zilnice. În plus, lecturarea unei cărți dezvoltă gândirea critică și analitică.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri