Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Beneficiile participării la formarea profesională continuă

Beneficiile participării la formarea profesională continuă

Formarea profesională continuă este ulterioară formării inițiale și asigură adulților fie dezvoltarea competențelor profesionale deja dobândite, fie dobândirea de noi competențe.

Formarea profesională continuă reprezintă o posibilitate extrem de importantă pentru persoanele din categorii dezavantajate, în vederea creșterii șanselor acestora de integrare pe piața muncii.

Participarea la formarea profesională continuă aduce numeroase beneficii atât persoanelor neocupate (inactive sau în şomaj), cât și celor încadrate deja în muncă. Prin formare profesională continuă, acestea își vor dezvolta competențele și abilitățile profesionale, devenind competitive pe piata muncii.

Un aspect esențial este acela că persoanele care își dezvoltă constant abilitățile devin mai puțin vulnerabile în fața schimbărilor survenite în piața muncii, diminuându-se astfel riscul de a rămâne fără loc de muncă.

În același timp, persoanele care fac parte din comunități dezavantajate își vor diversifica oportunitățile de angajare în urma participării la cursuri de formare profesională continuă, putând accesa locuri de muncă mai bune, cu condiții mai avantajoase și salarii mai mari.

Pe lângă toate acestea, formarea profesională continuă contribuie la reducerea inegalităților sociale și economice, oferind persoanelor din categorii dezavantajate șanse reale de a ieși din situațiile dificile în care se află.

Participarea la astfel de programe este benefică nu doar pentru abilitățile profesionale, ci și din punct de vedere al sprijinului psihologic și social pe care îl pot primi persoanele din categorii dezavantajate. Acestea pot avea și alte avantaje dacă urmează cursuri de formare profesională continuă, cum ar fi creșterea nivelului de trai, primirea de oferte de angajare, îmbunătățirea stimei de sine sau oportunități de a intra în contact cu profesioniști din domeniu.

 

În prezent, în România sunt organizate numeroase programe de formare profesională, gratuite și ușor accesibile persoanelor dezavantajate. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat că în luna septembrie 2024 se derulează 100 de programe de formare profesională la nivel national, iar în luna octombrie 2024 vor începe 94 de programe de formare profesională la nivel național (https://www.anofm.ro/prognoza-cursurilor-de-formare-profesionala-septembrie-2024/).

 

Din categoria persoanelor dezavantajate pe piața forței de muncă putem enumera: persoanele cu dizabilități, persoanele care aparțin grupurilor minoritare, tinerii post instituționalizați, părinții unici susținători ai familiilor monoparentale; şomerii de lungă durată, persoanele în vârstă aflate în căutarea unui loc de muncă, persoanele eliberate din detenție și persoanele condamnate la măsuri neprivative de libertate.

Potrivit Institului Național de Statistică (INS), rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63,0% în anul 2023. Acest indicator a avut valori mai mari la bărbaţi (71,7%, faţă de 54,3% la femei) şi ȋn mediul urban (68,6%, faţă de 57,1% în mediul rural). Erau ocupaţi 18,7% dintre tineri (15-24 ani) şi 51,0% dintre persoanele vârstnice (55-64 ani). Rata de ocupare pentru persoanele de 15-64 ani a fost mai ridicată în cazul celor cu studii superioare (89,8%) decât în cazul celor cu studii medii (65,6%) şi al celor cu nivel scăzut de educaţie (36,9%). Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 68,7%.

Rata şomajului a fost de 5,6%. Pe sexe, ecartul dintre cele două rate a fost de 0,8 puncte procentuale (5,9% la bărbaţi faţă de 5,1% la femei), iar pe medii rezidenţiale de 5,8 puncte procentuale (8,8% în mediul rural faţă de 3,0% în mediul urban). Şomajul pe termen lung a înregistrat valori destul de apropiate pe sexe (37,9% în cazul bărbaţilor şi 39,5% în cazul femeilor), dar diferenţiate pe medii (47,1% în mediul urban şi 35,0% în mediul rural).

 

Material realizat în cadrul proiectului MĂSURI ACTIVE PENTRU CREȘTEREA PARTICIPĂRII ORGANIZAȚIILOR SOCIETĂȚII CIVILE PE PIAȚA MUNCII”, Cod SMIS: 300609

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European+ prin Programul Operaţional Educație și Ocupare 2021-2027

Pentru detalii suplimentare legate de proiect puteți contacta Asociația pentru Implicare Socială, Educație și Cultură (ASISED)

E-mail: proiecte.asised@gmail.com, telefon: 0784.529.194

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri