Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Beneficiile pe care un server propriu le poate aduce fiecărei companii

Beneficiile pe care un server propriu le poate aduce fiecărei companii

Fenomenul de externalizare devine tot mai popular în mediul de afaceri, iar atât companii de renume din diferite industrii, cât și start-up-uri aleg să utilizeze resurse din afara organizației pentru îndeplinirea unor nevoi sau servicii, cu scopul de a reduce costurile.

 

Cu toate că această abordare s-a dovedit a fi una eficientă pentru foarte multe companii, nu toate procesele interne pot fi externalizate, iar în anumite cazuri, menținerea lor în interiorul organizației s-ar putea dovedi o decizie cu adevărat inspirată, atât în ceea ce privește costurile, cât și dezvoltarea pe termen lung. În această categorie intră și serviciul de stocare a datelor, pentru care, cele mai multe companii apelează la furnizori externi, însă care ar putea oferi multiple beneficii pe termen lung dacă ar fi internalizat.

 

În cele ce urmează vom vorbi despre avantajele pe care un sistem intern de stocare a datelor le poate aduce oricărei companii și cum poate fi el implementat, pentru succesul oricărei afaceri.

 

Capacitatea de a stoca toate datele interne

 

Pentru cele mai multe companii aflate la început de drum, utilizarea unui serviciu de stocare cloud extern reprezintă o alegere firească, economică și care oferă suficiente resurse pentru nevoile particulare ale organizației. Cu toate acestea, pe măsură ce procesele interne devin mai ample, iar volumele de date devin din ce în ce mai mari, serviciul extern de stocare ales poate deveni insuficient pentru a satisface noile nevoi. În acest punct, compania are de ales între a renunța la o parte din datele acumulate sau de a alege un pachet de date care să ofere o capacitate mai mare de stocare, însă care va veni cu costuri sesizabil mai mari.

 

În aceste condiții, internalizarea serviciului și alegerea unei soluții precum serverele dedicate pot reprezenta o decizie inspirată, datorită căreia compania va avea capacitatea de a stoca toate datele interne, care ar putea fi de folos pe viitor, fără a genera o creștere a costurilor. Mai mult, scalabilitatea ridicată a unui astfel de echipament se va dovedi utilă pe termen lung, în cazul în care compania acceptă noi proiecte sau își extinde aria de activitate.

 

O securitate mai mare a datelor

 

Întrucât, la ora actuală, digitalizarea este prezentă în activitatea celor mai multe companii, toate datele organizației, inclusiv cele sensibile, sunt stocate în format electronic. Din această cauză, securitatea informației reprezintă o prioritate pentru cele mai multe entități, întrucât pierderea sau sustragerea acestora ar putea genera pierderi semnificative.

 

Cu toate că serviciile specializate de hosting oferă o gamă extinsă de protocoale de securitate, experiența anilor precedenți ne-a demonstrat că acestea nu sunt infailibile, și că anumite breșe de securitate se pot produce oricând. Pentru a evita riscurile de acest tip, datele interne pot fi stocate pe un server propriu, controlat intern și adaptabil astfel încât să se reducă toate riscurile de acest tip. De exemplu, pentru a preveni sustragerea datelor, întregul sistem poate fi configurat astfel încât să permită accesul doar anumitor persoane sau să folosească o conexiune închisă, inaccesibilă celor din afara rețelei. Toate aceste operațiuni de configurare pot fi realizate prin apelarea la un serviciu specializat.   

 

Posibilitatea de găzduire a site-urilor interne

 

Pentru o companie care are o prezență în mediul online, prin intermediul unuia sau mai multor site-uri web, găzduirea acestora cu ajutorul unui serviciu de hosting presupune suportarea unor costuri lunare, care pot crește în funcție de numărul de site-uri sau de volumul de date din componența acestora.

 

În schimb, prin folosirea unui server intern, și serviciul de găzduire poate fi internalizat, întrucât echipamentul poate asigura și această funcție, pe lângă cea de stocare a datelor interne, fără a mai presupune alte costuri.

 

Posibilitate de adaptare a sistemelor la nevoile companiei

 

Indiferent de industria în care activează, nevoile companiilor sunt mereu diferite. Fie că ne raportăm la procedurile interne de lucru, la resursele folosite în activitățile cotidiene sau la orice alte particularități, poate fi necesar ca o organizație să folosească anumite procese, menite să eficientizeze activitatea.

 

În aceste condiții, un server dedicat se poate dovedi de ajutor întrucât oferă o libertate aproape nelimitată de a configura anumite procese, precum transferul datelor, accesul la informație sau realizarea unor copii de siguranță a acestora, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor interne.

 

Folosirea unui server dedicat reprezintă o metodă excelentă de administrare a tuturor datelor interne, care va oferi multiple avantaje atât companiei cât și persoanelor care folosesc datele. Prin alegerea echipamentului potrivit, întreaga organizație va avea doar de câștigat.

 

Sursa Foto: Shutterstock 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri