Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Beneficiile pentru angajați au scăzut DRAMATIC în 2020

Beneficiile pentru angajați au scăzut DRAMATIC în 2020

Beneficiile extrasalariale pentru angajaţi s-au diminuat cu 95% în 2020, comparativ cu anul anterior. Situața a devenit mai grabă în 2021 când acestea nu au mai fost acordate deloc, arată o analiză a companiei de consultanță Mazars. 

"Dacă ne raportăm la evoluţia pachetelor de beneficii în ultimul an, constatăm dispariţia anumitor tipuri de beneficii acordate salariaţilor înainte de pandemie, precum masaj şi masă la birou. Acest fapt se datorează implementării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu. Astfel, în anul 2020, scăderea era de 95% în comparaţie cu anul 2019. În perioada ianuarie 2021 - prezent, aceste beneficii nu au mai fost acordate deloc. Diminuarea anumitor pachete de avantaje în natură, precum abonamentele la sală şi petrecerile de Crăciun. Putem considera că pandemia de COVID-19 şi închiderea sălilor de fitness în anumite perioade, a avut un impact şi în sfera activităţilor sportive şi recreative. Anul 2021 a înregistrat o scădere cu încă 40% faţă de valorile înregistrate în anul 2020", arată studiul.

Însă și alte avantaje au fost afectate. Nu au mai fost acordate tichete de masă și pensii facultative. Cu toate astea au fost acordate asigurări de sănătate și de viață. 

"Dacă la începutul anului 2019, asigurările de viaţă erau beneficiile cel mai rar întâlnite în cadrul companiilor, la finalul anului 2020 s-a înregistrat o creştere în acordarea acestora cu 50% faţă de anul 2019. În ceea ce priveşte datele înregistrate în anul 2021, valoarea asigurărilor de sănătate a crescut cu 17% faţă de valorile înregistrate în anul 2020, în timp ce sumele aferente asigurărilor de viaţă s-au dublat faţă de valorile înregistrate în această categorie în anul 2020", relevă analiza. 

Programul flexiibiil de lucru pare că se va permanetiza, continuând și dincolo de sfârșitul pandemiei. 

"Deşi este încă un subiect dezbătut în spaţiul public, modul în care vom lucra în viitor va fi cu totul diferit faţă de cel cu care eram obişnuiţi înainte de începerea pandemiei. În condiţiile în care 75% dintre angajaţii intervievaţi de Gartner au declarat că se aşteaptă la un program flexibil de muncă, cele mai multe companii au încorporat deja această flexibilitate în lista de beneficii. Angajatorii care vor insita să revină integral la birou, vor avea de gestionat demisiile a 40% dintre angajaţi, care şi-au exprimat intenţia de a părăsi angajatorii care nu vor integra programul de lucru remote sau în sistem hibrid. Inclusiv angajaţii care lucrează în sectorul de retail şi-au exprimat dorinţa de a-şi alege programul de lucru în ture, în loc de a le fi impus, ceea ce va pune o mare presiune pe marii jucători din acest sector. De asemenea, presiunea adaptării programului de lucru la nevoile angajaţilor se resimte şi în sectorul de construcţii, precum şi în sectorul telecom".
 

Subiecte în articol: beneficii extrasalariale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri