Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BERD estimează un declin de 4% al economiei României în 2020

BERD estimează un declin de 4% al economiei României în 2020

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează un declin de 4% al economiei României în 2020, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, se arată într-un raport al instituţiei. 

În niembrie 2019, BERD estima un avans de 3,2%. Anul viitor PIB-ul României ar urma să crescă cu 4%.

În 2019 creșterea a fost de 4,1% și s-a datorat consumului, politicii fiscale pro-ciclice, majorării pensiilor și salariilor din sistemul de stat. Deficitul bugetar a ajuns la 4,6% din PIB, iar datoria guvernamentală a rămas la 35% din PIB.

Starea de urgență impusă  a redus consumul, însă ar urma să fie compensat cu mărirea cheltuielilor cu alimentele, care reprezită 25% din total, cel mai ridicat procent din UE.

Investiţiile scad din cauza incertitudinilor şi a turbulenţelor de pe pieţe, presiunilor asupra lichidităţilor şi întreruperii lanţurilor de aprovizionare și pot afecta astfel proiectele aflate în derulare.

România este mai puţin dependentă de comerţul internaţional, față de alte state UE din regiune, exporturile de bunuri (care reprezintă 33% din PIB) au fost afectate, mai ales din cauza expunerii semnificative la economia italiană. Exporturile de bunuri către Italia reprezintă 10% din total. Italia este şi o sursă importantă de remitenţe pentru România, reprezentând circa o treime din intrările de bani în România.

Autorităţile au adoptat un pachet de stimulare fiscală, de 3% din PIB, pentru a spori lichiditățile şi a evita concedierile. Adoptarea unor măsuri suplimentare ar putea fi limitată însă, cu o ţintă de deficit bugetar de 6,7 din PIB în 2020 în bugetul revizuit.

Perspectiva ratingului suveran al României a fost înrăutăţită de principalele agenţii de evaluare financiară.

BNR a relaxat politica monetară şi a început să cumpere datoria publică.

În 2021, sectorul privat ar urma să-şi revină şi să conducă redresarea, economia românească urmând să înregistreze o creştere de 4%.

Şi Comisia Europeană şi-a înrăutăţit estimările privind economia românească în 2020 şi a previzionat că România va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, după mai mulţi ani de creştere robustă, în timp ce deficitul guvernamental este preconizat să ajungă până la 9,2% din PIB. CE prevede, pentru 2021, că economia României îşi va reveni, cu un avans de 4,2%.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an.
Dacă în luna octombrie 2019, FMI estima că România va înregistra în 2020 un avans de 3,5%, acum se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, cu un avans de 3,9%.

 

Subiecte în articol: berd PIB economia criza coronavirus
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri