Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BERD revizuiește în scădere creșterea economiei României

BERD revizuiește în scădere creșterea economiei României

Economia României va avea un avans de 2,5% în acest an, estimează BERD. Previziunile sunt în scădere, față de 2,8% transmise în luna martie. Anul viitor aceasta va crește cu 3%, mai mică față de 4,1% preconizat anterior.

PIB-ul a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru din 2021 din cauza reducerii investiţiilor şi încetinirii acumulării stocurilor.

"Accelerarea inflaţiei din semestrul doi din 2021 a pus deja presiune pe firme şi consumatori. În timp ce salariile nete reale s-au redresat temporar la începutul acestui an şi ridicarea restricţiilor a îmbunătăţit încrederea, războiul din Ucraina a sporit dificultăţile legate de inflaţie şi de perturbările din lanţurile de aprovizionare", se arată în raportul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Preţurile de consum au crescut cu 10,2% în martie 2022. Executivul a adoptat măsuri de sprijin pentru gospodăriile vulnerabile şi firmele afectate de război, ceea ce va afecta consolidarea fiscală. 

BNR a majorat dobând cheie la 3$ în aprilie 2022, a intervenit pe piața secundară a datoriei suverane și a însăprit condițiile de lichiditate. 

 

Subiecte în articol: berd economie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri