Jurnalul.ro Tech Gadget Big Brother: Topul celor mai supravegheate orașe din lume

Big Brother: Topul celor mai supravegheate orașe din lume

Chiar dacă ar putea să fie o surpriză pentru mulți, abia în 2007 populația urbană globală a depășit populația rurală. La acel moment, cele două grupuri erau împărțite aproape 50/50, cu aproximativ 3,3 miliarde de oameni fiecare.

Astăzi, procentul de oameni care trăiesc în zonele urbane a crescut la peste 55% și este de așteptat să ajungă la 68% până în 2050. Datorită acestei tendințe, multe dintre cele mai mari orașe ale lumii au devenit “ACASĂ” pentru zeci de milioane de oameni.

Ca răspuns la o astfel de densitate incredibilă, guvernele au instalat nenumărate camere de securitate în diverse scopuri, inclusiv pentru reducerea nivelului criminalității. Ca să reușim să înțelegem amploarea acestei supravegheri, visualcapitalist.com a preluat date dintr-un raport recent al Comparitech pentru a realiza un top al celor mai supravegheate orașe din lume.

Top 10 cele mai monitorizate orașe din lume (excluzând China)

  1. Indore, India - cu o populație de 3.2M de cetățeni și 200.600 de camere de supraveghere
  2. Hyderabad, India - cu o populație de 10.5M de cetățeni și 440.299 de camere de supraveghere
  3. Delhi, India - cu o populație de 16.3M de cetățeni și 436.600 de camere de supraveghere
  4. Chennai, India - cu o populație de 11.5M de cetățeni și 282.126 de camere de supraveghere
  5. Singapore - cu o populație de 6.0M de cetățeni și 108.981 de camere de supraveghere
  6. Moscova, Rusia - cu o populație de 12.6M  de cetățeni și 213.000 de camere de supraveghere
  7. Baghdad, Irak - cu o populație de 7.5M de cetățeni și 120.000 de camere de supraveghere
  8. Londra, UK - cu o populație de 9.5M de cetățeni și 127.373 de camere de supraveghere
  9. St. Petersburg, Rusia - cu o populație de 5.5M de cetățeni și 70.000 de camere de supraveghere
  10. Los Angeles, USA - cu o populație de 3.9M de cetățeni și 34.959 de camere de supraveghere

Primele patru orașe aparțin Indiei, care este a doua țară ca mărime din lume după populație. Camerele de supraveghere joacă un rol foarte important în eforturile țării de a reduce rata criminalității, în special împotriva femeilor.

Mai jos pe listă sunt orașe din diverse țări. Unul dintre acestea este Rusia, care și-a extins rețeaua camerelor de supraveghere în ultimii ani. Având în vedere istoricul țării în ceea ce privește încălcările drepturilor omului, activiștii sunt îngrijorați de faptul că tehnologia de recunoaștere facială ar putea fi, de fapt, un instrument de opresiune.

Singurul oraș din SUA de pe listă este Los Angeles, unde se află unele dintre cele mai bogate cartiere ale țării. În Beverly Hills de exemplu, potrivit Los Angeles Times, sunt peste 2.000 de camere pentru o populație de 32.500 de locuitori. Aceasta înseamnă aproximativ 62 de camere la 1.000 de oameni.

Camerele de supraveghere în China

IHS Markit estimează că, începând cu 2021, există peste 1 miliard de camere de supraveghere instalate în întreaga lume. Potrivit aceleiași surse, 54% dintre aceste camere sunt situate în China.

Din cauza transparenței limitate, este imposibil să se precizeze câte camere sunt de fapt în fiecare oraș chinez.

Despre utilizarea extinsă de către China a camerelor și a tehnologiei de recunoaștere facială s-a scris mult în ultimii ani.  Aceste rețele permit oricărei autorități un nivel fără precedent de supraveghere asupra cetățenilor săi.

De exemplu, rețelele de camere ale Chinei pot fi folosite pentru a verifica retragerile de la bancomate și chiar pentru a permite accesul în locuințe.

Toate aceste măsuri ar putea suna ca un coșmar pentru occidentali, dar potrivit cetățenilor chinezi, este în mare parte un lucru bun. Într-un sondaj din 2018 efectuat pe 2.209 cetățeni, 80% dintre respondenți au aprobat sistemul folosit de autorități.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri