Jurnalul.ro Ştiri Social Bilanţ Salvamont, după vârful de sezon

Bilanţ Salvamont, după vârful de sezon

de L. Budin    |   

Sute de intervenţii pe pârtii şi pe traseele montane, acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor, distribuire de pliante menite să prevină evenimentele nedorite... Salvamont România a dat publicităţii raportul de activitate pentru perioada vacanţei şcolare de iarnă şi sărbătorilor de sfârşit de an – iar Sabin Cornoiu, preşedintele acestui serviciu, ne-a dezvăluit provocările anului care a trecut şi planurile pentru 2021. 

 

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 42 de structuri județene sau locale Salvamont, din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din ţară. Perioada luată în calcul a fost cea corespunzătoare vârfului de sezon de iarnă – adică, 19 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021. 

 

La foc continuu

În intervalul menţionat, sute de mii de turişti au fost prezenţi pe munte, aşa că zilnic 500-600 de salvatori s-au aflat la datorie. Echipele s-au implicat în 914 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, aproape 70% din accidentări având loc pe pârtie. În urma intervenţiilor, au fost salvate 938 de persoane. Dintre acestea, 390 de accidentaţi au fost predaţi, pentru transport de urgenţă, unităţilor medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de ambulanţă. O persoană a fost luată cu un elicopter SMURD – şi, din nefericire, două persoane au fost preluate de serviciile IML. 

 

Apeluri de urgenţă

Prin Dispeceratul Național au fost primite 712 apeluri prin care se anunțau accidente, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate prin dispeceratele locale. S-au mai primit 2.116 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană. „Structurile Salvamont avut un grad de răspuns de 100% (...), doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător”, se mai spune în raport. 

 

Formare profesională

În 2020, provocărilor zilnice li s-au adăugat cele legate de pandemie, spune preşedintele Salvamont România, Sabin Cornoiu: „Ca să nu ne expunem infectării cu SARS-CoV-2, a trebuit să schimbăm sau să adaptăm toate procedurile de intervenţie”. 

Sunt planuri şi pentru anul în curs: „Vom continua să şcolarizăm noi salvatori, iar la sfârşitul lunii februarie şi la jumătatea lui martie avem etapele de evaluare naţională, în care circa 150 de salvamontişti vor fi atestaţi şi reatestaţi în profesie”, spune Cornoiu. De precizat că Salvamont are centre judeţele şi regionale de formare profesională, etapele de instruire şi de evaluare însumând doi ani. Uşile sunt deschise permanent şi pentru voluntari.

 

Salvare subacvatică

Tot în 2021, serviciul organizează cursuri de pregătire pentru salvare aero, subacvatică şi speologică. „Vom continua şi campania de prevenire a accidentelor montane, prin fluturaşi care oferă sfaturi practice”, spune Sabin Cornoiu. „Fluturaşii vor fi distribuiţi în zone cu afluenţă turistică mare, la centrele de închiriere pentru echipamente sportive şi în locurile unde se vând bilete pentru transportul pe cablu”. 

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din ţară activează circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care aproape 400 sunt angajați. 

 

Subiecte în articol: Salvamont România Sabin Cornoiu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri