Jurnalul.ro Editoriale Despre chestorii de la Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Interne

Despre chestorii de la Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Interne

de Carmina Pricopie    |   

Că șefii instituțiilor de forță și nu numai se ascund în spatele unor funcționărași de prin birourile de presă știm. Că aceste birouri, în mare parte, au fost create ca să creeze aparența unei transparențe instituționale știm. E atât de greu să obții o informație oficială de la cei care aplică legea și deci ar trebui să o respecte. E aproape și la limita abuzului în serviciu sau, finuț spunând, e o neglijență în serviciu. E ceva rău!

 

Birourile de presă sunt ceva rău. Nu toate, dar, în mare parte, la miliție, la MAI, sunt o plagă. Cei care populează scaunele de pe-acolo nu lucrează pentru instituție, pentru cetățean. Ei nu sunt consilierii personali ai lui X sau ai lui Y. Sunt plătiți din banii noștri, ai voștri, ca să asigure transparența banului public, a muncii bune sau proaste, a eficienței instituției. E atât de greu să obții un răspuns simplu, pentru că pupincuriştii se și autocenzurează. Să nu-l supere pe Cutare, care e prieten cu Cutare. Să nu pară că pică în banca lu’ Cutare, care e în dizgraţiile lu’ Cutare.

 

În rest, când au interes, sună disperați să dea pe surse orice le convine pentru a discredita, manipula sau a transmite mesaje de atenţionare prin intermediul media. Această plagă a plimbătorilor de foi și pupat de dosuri grase ar trebui să înțeleagă că atunci când sistemul va considera necesar se va dezintegra. Mai grav e că plaga din miliţie poartă uniformă. Sunt toţi cu grade. Sunt şmecheri şi unii mai sunt şi chestori. Cum să fii chestor la facebook? Păi te compari tu cu unul care şi-a rupt ficaţii în stradă, a alergat după hoţi, a fost infiltrat într-o bandă de traficanţi de droguri sau şi-a luat o sabie în cap de la un interlop? Cum să te facă unii chestor pentru că ai făcut propagandă pentru şef pe feisbuc? Uite că se poate.

 

Dar să dăm exemple concrete, ca să înţelegeți exact cum funcţionează aceste birouri de spălat funduri.

 

Se făcea că pe 4 aprilie, procurorii DNA descindeau chiar în sediul central al IGPR. Căutau probe şi documente într-un dosar de achiziţii. Am relatat pe larg în Jurnalul povestea „bastoanelor şi a căştilor” de jucărie, cumpărate pe banii noştri, pe banii dumneavoastră, ai contribuabililor. La vremea semnării contractului, şef la Poliţia Română era chestorul Liviu Vasilescu, actualmente director al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Evident, omul de acasă, care vede că un contract asupra căruia planează nişte suspiciuni de corupţie a fost semnat de tatăl actual al anticorupţiei din MAI, se întrebă în mod firesc care-i treaba? Mai e şeful şef la anticorupţie? Cum poate să lupte cu corupţia din sistem dacă el a semnat un asemenea contract păgubos? Poate şeful n-are nicio vină. Poate nu ştie ce a semnat. Poate, ca să nu afecteze imaginea ministerului, a instituţiei pe care o conduce, ia o pauză. Poate de-asta a fost pus şef la anticorupţie, pentru că el a fost cel care a denunţat sifonarea de bani? Sunt întrebări fireşti, la care, pentru corecta informare am făcut solicitare pe 4 aprilie la Direcţia Informare şi Relaţii Publice, din cadrul MAI, cu următorul cuprins:

„În baza legii 544/2001, vă rog să-mi comunicaţi următoarele:

- când s-a desfăşurat ultimul audit la Direcţia Financiară şi Direcţia Logistică din aparatul central al IGPR?

- care au fost concluziile acestui raport de audit?

Având în vedere că percheziţiile de azi ale DNA la IGPR vizează achiziția de bastoane cu electroşocuri şi căşti de protecţie, achiziţie încheiată în mai 2020, când la conducerea IGPR se afla actualul director general al DGA, vă rog să ne transmiteţi dacă asupra actualului director general al DGA planează acuzaţii de corupţie şi care este poziţia oficială a MAI în legătură cu această situaţie”.

 

După 8 zile, Direcţia Informare şi Relaţii Publice, din cadrul MAI, transmite următorul răspuns: „Referitor la solicitarea dumneavoastră formulată în baza Legii 544/2001, înregistrată la nivelul Direcției Informare și Relații Publice cu numărul 1788035/2023, în urma consultării structurilor de specialitate vă comunicăm că nu putem da curs acestei solicitări având în vedere verificările efectuate de unitatea de parchet competentă”.

Practic, au scris câte un rând pe pagină, pe zi. De-asta au avut nevoie de 8 zile ca să spună oficial că nu spun nimic.

 

În aceeaşi zi, am făcut revenire şi am modificat conţinutul solicitării, aşa încât să nu se împiedice funcţionăraşii de ancheta penală, că ar încurca-o:

„Vă rog atunci să răspundeţi la aceste întrebări, care nu afectează ancheta DNA.

- când s-a desfăşurat ultimul audit la Direcția Financiară şi Direcţia Logistică din aparatul central al IGPR?

Având în vedere percheziţiile DNA la IGPR, care vizează achiziţia de bastoane cu electroşocuri şi căşti de protecţie, achiziţie încheiată în mai 2020, când la conducerea IGPR se afla actualul director general al DGA, vă rog sa ne transmiteţi care este poziţia oficială a MAI în legătură cu această situaţie”.

Pe 21 aprilie, la 9 zile distanţă, primesc acest răspuns, pe care-l preconizam, cunoscându-le metehnele:

„Referitor la solicitarea dumneavoastră formulată în baza Legii 544/2001, înregistrată la nivelul Direcției Informare și Relații Publice cu numărul 1788103/2023, vă comunicăm că, la data de 12.04.2023, prin adresa cu numărul 1788095, ați primit răspuns la solicitarea formulată.“

 

Practic, poziţia MAI este cea a struţului, ca să nu zic altfel.

 

Va urma! În episodul următor, o să detaliem cine sunt chestorii, cum au ajuns ei chestori şi ce balauri şi dinozauri pupă acolo unde nu ajunge soarele.

Subiecte în articol: birou presa functionar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri