Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica Ortodoxă rusă nu mai binecuvântează armele de distrugere în masă

Biserica Ortodoxă rusă nu mai binecuvântează armele de distrugere în masă

de Şerban Mihăilă    |   

Mereu aproape de conducerea de la Kremlin și de structurile militare ale țării, Biserica Ortodoxă rusă este pe punctul să renunțe la unul dintre excesele de zel prin care Moscova urmărește exacerbarea patriotismului în rândul armatei. O comisie bisericească a ajuns la concluzia că, de acum înainte, pentru a nu se acoperi de ridicol, preoții ar trebui să nu mai binecuvânteze decât militarii și armamentul personal de apărare, renunțând să mai sfințească și armele de distrugere în masă.  

 

În ultimul timp, prezența Bisericii Ortodoxe ruse în preajma autorităților moscovite și a structurilor militare a crescut simțitor. Armata a încorporat numeroși preoți, pe care i-a transformat în duhovnici militari, folosindu-i pentru a propaga patriotismul, remarcă publicația „The Telegraph”. În tradiția ortodoxă rusă, un preot poate binecuvânta un credincios sau locuința acestuia. În ultimii ani, însă, preoții au fost invitați de autorități să spună rugăciuni sau să sfințească ultimele tipuri de arme folosite de armata rusă, declanșând critici vehemente din partea majorității membrilor bisericii. Mai mult, fotografiile cu preoți ruși în sutane lungi și negre, stropind tancuri și rachete cu apă sfințită au făcut ocolul Internetului, devenind un subiect universal de ironie. În aceste condiții, o comisie bisericească, reunită luni seară la Moscova, a propus ca preoții să nu mai aibă dreptul de a binecuvânta armamentul care provoacă victime umane importante. „Binecuvântarea oricăror tipuri de arme a căror utilizare poate duce la moartea unui număr nedefinit de persoane, inclusiv a armelor de distrugere în masă, nu reflectă tradiţia Bisericii Ortodoxe şi trebuie exclusă din practică”, susține acest proiect, supus unei dezbateri interne și publicat ieri pe site-ul Patriarhiei Moscovei. Elaborat de un organ consultativ al Bisericii Ortodoxe ruse, prezidat de patriarhul Kirill, acest text lansează o discuţie publică pe acest subiect. Credincioşii şi responsabilii clerului au termen până la 1 iunie să se exprime pe această temă, precizează AFP.  

 

Apărarea Patriei rămâne sfântă

Textul subliniază totuşi că „apărarea Patriei cu arma în mână este binecuvântată de Biserică”, asigurând astfel că nici „rugăciunea pentru soldaţi”, nici binecuvântarea recruţilor şi nici cea „a mijloacelor de transport” nu vor fi puse în discuţie. Tradiţia binecuvântării armelor în Rusia datează de la mijlocul secolului XII-lea, precizează documentul. Preoţii binecuvântau săbiile tinerilor prinţi ruşi, confirmându-le astfel statutul superior şi voinţa de a-şi apăra pământurile. Ritualurile de binecuvântare a rachetelor intercontinentale, a sistemelor de apărare antiaeriană şi a avioanelor de vânătoare au loc cu regularitate în armata rusă, de la începutul anilor 2000, când Biserica Ortodoxă a început să capete influenţă după decenii de ateism sovietic. Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe ruse, a susținut în trecut binecuvântarea armelor nucleare, amintește „The Telegraph”. Reacționând la criticile publice, după ce binecuvântase noua rachetă nucleară rusească denumită de Occident drept „Satana”, Kirill a spus, în 2015, că această armă este „necesară pentru păstrarea suveranității Rusiei”.

 

Binecuvântarea oricăror tipuri de arme a căror utilizare poate duce la moartea unui număr nedefinit de persoane, nu reflectă tradiţia Bisericii Ortodoxe

Patriarhia Moscovei

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri