Jurnalul.ro Ştiri Social Boală agresivă ca un cancer, subdiagnosticată în România

Boală agresivă ca un cancer, subdiagnosticată în România

de Monica Cosac    |   

Fibroza pulmonară idiopatică, o boală cronică extrem de severă care afectează plămânii, este nediagnosticată sau este diagnosticată greşit în România, avertizează pneumologii. Potrivit medicilor, dacă nu este identificată la timp, această afecţiune duce la deces în doar câțiva ani.

În România, nu există statistici clare legat de această maladie la fel de agresivă precum cancerul pulmonar. Numărul de pacienți cu fibroză pulmonară aflați în tratament nu depășește 100, însă specialiştii estimează că cifra reală a bolnavilor este mult mai mare, având în vedere incidenţa maladiei la nivel European (între 4 și 8 cazuri la 100.000 de locuitori). Ceea ce sugerează că majoritatea pacienților nu sunt diagnosticați sau boala este confundată cu alte afecţiuni de tipul: astm bronşic, emfizem pulmonar. Fibroza pulmonară idiopatică nu se vindecă, dar poate fi ţinută în frâu prin tratament. O condiţie esenţială în acest sens este diagnosticul precoce.

„Este extrem de important ca diagnosticul să se facă precoce, când funcția respiratorie este bună, când pacientul este încă autonom, astfel încât tratamentul să-l mențină pe termen lung într-o condiție cât mai bună, cu o calitate a vieții cât mai bună”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie. De mai bine de un an, medicamentele antifibrotice folosite în Europa sunt disponibile și în România, fiind decontate integral printr-un program al Ministerului Sănătății.

Chair dacă medicamentele nu vindecă boala, acestea reușesc să stopeze fibroza progresivă și să o „înghețe” la stadiul în care se află la momentul diagnosticului. Astfel, viața bolnavilor este prelungită.

Fibroza pulmonară idiopatică determină, în timp, cicatrizarea plămânilor, făcând din ce în ce mai dificilă respiraţia. Cauzele bolii nu sunt cunoscute, dar s-a constatat că afectează mai ales persoanele în vârstă, de peste 55 de ani, fumători sau foşti fumători. Boala se manifestă prin tuse seacă şi lipsă de aer resimţită în timpul efortului, mai întâi la eforturi mari, dar cu timpul, în luni de zile, lipsa de aer se agravează şi apare la eforturi tot mai mici.

„Fibroza pulmonară idiopatică duce la lipsa oxigenului, la invaliditate și la deces în doar câțiva ani, având un potenţial malign similar cancerului pulmonar”, spune Conf. dr. Irina Strâmbu, Societatea Română de Pneumologie.

 

Subiecte în articol: boală agresivă
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri