Echipa formată din peste 200 de oameni de știință fac cercetările la laboratorul guvernamental de înaltă securitate Porton Down din Wiltshire.
Cercetătorii au întocmit o listă cu amenințarea virusurilor animale care pot infecta oamenii și care, în viitor, s-ar putea răspândi rapid în întreaga lume.
Nu se știe care dintre ele va declanșa următoarea pandemie, motiv pentru care este menționată doar ca „boala X”.
Dame Jenny Harries, șefa Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA), a declarat pentru Sky News: „Ceea ce încercăm să facem aici este să ne asigurăm că ne pregătim astfel încât, în cazul în care vom avea o nouă boală X, un nou agent patogen, să avem cât de multă muncă făcută în avans. Să sperăm că putem preveni o pandemie. Dar dacă nu putem și trebuie să reacționăm, atunci am început deja să dezvoltăm vaccinuri și produse terapeutice pentru a o învinge”.
Centrul de dezvoltare și evaluare a vaccinurilor de la Porton Down, extins pentru a prelua această activitate, s-a concentrat în trecut pe COVID și pe testarea eficienței vaccinurilor împotriva noilor variante.
Dar oamenii de știință de la centru sunt acum implicați în monitorizarea mai multor agenți patogeni cu risc ridicat, inclusiv gripa aviară, variola maimuțelor și hantavirusul, o boală transmisă de rozătoare.
Un succes timpuriu este primul vaccin din lume împotriva febrei hemoragice Crimeea-Congo, o boală care se răspândește prin căpușe și care are o rată de mortalitate de 30%. Tocmai au început testele clinice în fază incipientă, 24 de voluntari fiind așteptați să testeze vaccinul. Boala este din ce în ce mai frecventă în Europa, pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global, iar unii călători s-au întors în Marea Britanie cu această infecție.
Harries a spus că schimbările climatice și demografice fac ca o altă pandemie să devină din ce în ce mai probabilă.
(sursa: Mediafax)