Jurnalul.ro Ştiri Externe Boeing plătește amenzi și despăgubiri în cazul prăbușirilor fatale ale avioanelor 737 Max. Peste 300 de oameni au murit

Boeing plătește amenzi și despăgubiri în cazul prăbușirilor fatale ale avioanelor 737 Max. Peste 300 de oameni au murit

de Redacția Jurnalul    |   

Boeing a ajuns la o înțelegere cu Departamentul de Justiție al SUA pentru a evita un proces penal legat de prăbușirile fatale ale avioanelor 737 Max. În octombrie 2018 și martie 2019, două avioane Boeing 737 Max s-au prăbușit în Indonezia și Etiopia, provocând moartea a 346 de persoane.

Boeing a încheiat un acord cu Departamentul de Justiție, evitând urmărirea penală în schimbul unei înțelegeri de 2,5 miliarde de dolari și a respectării unor condiții timp de trei ani, însă procurorii federali susțineau că Boeing a încălcat termenii acordului din 2021.

Acum, Boeing acceptă să pledeze vinovat la o acuzație de fraudă penală. Acordul include o amendă suplimentară de 243,6 milioane de dolari, numirea unui monitor independent pentru supravegherea procedurilor de siguranță și calitate timp de trei ani și investiții de cel puțin 455 de milioane de dolari în programe de conformitate și siguranță, relatează AP.

Procurorii au oferit Boeing posibilitatea de a alege între a pleda vinovat și a plăti o amendă ca parte a sentinței sau a se confrunta cu un proces pentru acuzația penală de conspirație pentru fraudarea Statelor Unite. Procurorii au acuzat gigantul aerospațial că a înșelat autoritățile de reglementare care au aprobat avionul și cerințele de formare a piloților pentru acesta.

Acordul de recunoaștere a vinovăției acoperă numai neregulile comise de Boeing înainte de prăbușirile care au ucis toți cei 346 de pasageri și membri ai echipajului de la bordul a două noi avioane Max, dar nu oferă imunitate Boeing pentru alte incidente.

Într-un document depus duminică seara la tribunal, Departamentul de Justiție a declarat că se așteaptă să depună acordul scris de recunoaștere a vinovăției la tribunal până la 19 iulie.

Avocații unora dintre rudele celor care au murit în cele două accidente au declarat că vor solicita judecătorului să respingă acordul.

Rudele persoanelor care au murit în accidente au fost informate cu privire la oferta de recunoaștere a vinovăției în urmă cu o săptămână și au declarat atunci că vor solicita judecătorului să o respingă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri