Jurnalul.ro Special Bogații neștiuți ai României. Muncitorii sunt cei mai darnici patroni: 7.000 €/lună, venitul unui lider de sindicat. JURNALUL prezintă dinastiile românești de la conducerea mișcării sindicale

Bogații neștiuți ai României. Muncitorii sunt cei mai darnici patroni: 7.000 €/lună, venitul unui lider de sindicat. JURNALUL prezintă dinastiile românești de la conducerea mișcării sindicale

de Adrian Stoica    |   

Consiliul Economic și Social (CES) este o instituție publică din România de interes național, tripartită, autonomă, înființată în scopul realizării dialogului social la nivel național dintre patronat, sindicate și Guvern și a climatului de stabilitate și pace socială.

Conform Constituției, CES este definit ca un organ consultativ al Parlamentului și Guvernului. Reprezentanții sindicatelor desemnați să facă parte din acest organism sunt aleși pe sprânceană. Vorbim despre oameni care se învârtesc prin mișcarea sindicală de zeci de ani, părând a fi bătuți în cuie pe viață în conducerea confederațiilor sindicale. Unii dintre ei sunt deja pensionari, dar ăsta nu este un motiv să se dea la o parte când la mijloc este vorba despre foarte mulți bani pe care îi fac în numele apărării drepturilor celor ce muncesc.

Liviu Apostoiu: lider sindicalist, pensionar, specialist în umflat banii din CA-uri

Una dintre aceste persoane este vicepreședintele CES Liviu Apostoiu. El a reușit să câștige anul trecut 221.654 de lei (echivalentul a circa 45.000 de euro), o sumă la care membrii simpli de sindicat din România pot cel mult să viseze. Din această sumă, 99.154 de lei i-a obținut din pensie, dar acest statut nu l-a împiedicat să-și continue laborioasa activitate în slujba celor ce muncesc. Astfel, funcția de vicepreședinte a plenului CES i-a adus anul trecut 11.191 de lei, iar funcția de vicepreședinte al Confederației Sindicale Cartel Alfa, unde are contract de muncă, i-a adus pe card alți 87.206 lei. În rest, majoritatea banilor i-au venit din calitate de membru în diverse consilii de administrație ale unor instituții publice. 

De exemplu, sindicalistul Liviu Apostoiu a câștigat anul trecut 10.714 lei ocupând funcția de membru în Consiliul de Administrație (CA) al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, 11.676 de lei - pentru că a fost membru în CA la Casa Națională de Pensii Publice, iar calitatea de membru în Comisia tripartidă din cadrul aceleiași Case Naționale de Pensii Publice i-a mai adus alți 11.688 de lei. 

Specialist și în turism

De asemenea, i-au mai intrat pe card 11.700 de lei de la SC Hotel Apollo SA din Mamaia, unde este președintele Consiliului de Administrație. Ajungând în acest punct, trebuie să facem precizarea că acest hotel a făcut parte din averea Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), care a fost însușită ilegal de confederațiile sindicale apărute după 1990. Acesta este probabil cel mai mare furt postdecembrist din România, dar justiția continuă să nu vadă acest lucru, deși există numeroase documente care arată că preluarea patrimoniului a fost ilegală. La aceste sume se mai adaugă un „mizilic” de 1.000 de euro câștigați dintr-un proiect pe fonduri europene.

Trei case și opt conturi bancare, în doi ani

Cu așa venituri, nici nu este de mirare că averea liderului sindical Liviu Apostostoiu a crescut rapid în ultimii ani. În 2022 și 2023, alături de soție (care este pensionară, dar continuă să lucreze la o firmă privată din Câmpina), acesta a achiziționat două terenuri intravilane în localitatea Bănești, județul Prahova (415 metri pătrați, respectiv 812 metri pătrați), dar și o casă de 134 de metri pătrați în aceeași localitate. De asemenea, în aceeași perioadă, Liviu Apostoiu a deschis nu mai puțin de opt conturi bancare atât în euro, cât și în lei.

Iacob Baciu, nelipsitul sindicalist de la împărțirea banilor

Un alt personaj care se identifică cu istoria mișcării sindicale de după 1990 este Iacob Baciu. Ca și Apostoiu, el s-a pensionat în urmă cu câțiva ani, dar a rămas lipit ca marca de scrisoare de banii sindicatelor și ai unor instituții publice. Iacob Baciu a reușit astfel să câștige anul trecut nu mai puțin de 441.562 de lei, echivalentul a circa 89.000 de euro, adică un salariu de top într-o companie transnațional care activează în România sau în sistemul bancar. Dintre aceștia, 142.633 de lei au fost câștigați din pensie. În rest, calitatea de lider sindical și apartenența la diverse CA-uri i-au umplut și anul trecut conturile lui Iacob Baciu. De exemplu, el a câștigat de la Consiliul Economic și Social nu mai puțin de 30.660 de lei doar pentru că a fost membru al plenului. Ca orice sindicalist de vază, el fiind președintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR), activitate dedicată apărării drepturilor celor ce muncesc i-a fost remunerată cu nu mai puțin de 246.269 de lei, o sumă care se apropie de echivalentul a 50.000 de euro. Vocația pentru lupta socială este o trăsătură definitorie a familiei Baciu, pentru că și doamna Baciu este implicată activ în activitatea CSDR, unde este angajată ca referent. O funcție călduță, care i-a adus în cont nu mai puțin de 18.014 lei, dar care cu siguranță are la bază buna pregătire pe linie sindicală a doamnei, având în vedere că din zecile de membri ai CSDR ea a fost aleasă pentru această funcție.  

Patrimoniul UGSR produce și pentru familia Baciu

Ca și alți lideri naționali de sindicat, Iacob Baciu nu a putut sta deoparte la împărțirea patrimoniului UGSR, care continuă să producă foarte mulți bani pentru cine trebuie și astăzi. El este membru în CA al societății de turism a sindicatelor SIND România SRL, funcție care i-a băgat în buzunar anul trecut nu mai puțin de 32.000 de lei. Că familia Baciu are lipici la banii sindicatelor o demonstrează încă o dată faptul că și soția sa lucrează tot la SIND România, de unde a încasat anul trecut 72.043 de lei.

Lecția de îmbogățire predată de Marius Nistor de la catedra de Sindicalism

Marius Nistor este președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret și s-a făcut remarcat în ultimii ani în lupta pentru majorarea salariilor profesorilor. Dacă este însă să ne uităm în dreptul veniturile sale, Marius Nistor a reușit să-și rezolve într-un stil pur sindical nivelul veniturilor, fără a mai aștepta deciziile Guvernului. El este membru al plenului CES, calitate care anul trecut i-a adus o sumă frumoasă în cont, fără bătaie de cap. De aici el a încasat 28.744 de lei. Pe linie sindicală, profesorul Nistor a încasat 111.619 lei de la Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, unde este președinte, 79.434 de lei de la Sindicatul Salariaților din Învățământ București, iar funcția de vicepreședintele al Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) i-a mai băgat în cont 12.000 de lei. Tot pe linie sindicală, el a mai încasat anul trecut 32.100 de lei din drepturi de proprietate intelectuală. El nu și-a neglijat nici cariera de profesor, păstrându-și catedra la Liceul Teoretic Nicolae Iorga din București, de unde a încasat 59.446 de lei, și la Colegiul Tehnic București, de unde a primit 82.991 de lei. Încasările profesorului-activist ne arată că Marius Nistor a știut să-și câștige drepturile salariale, asta spre deosebire de colegii lui. Veniturile sale au totalizat anul trecut 426.334 de lei (fără a mai adăuga o diurnă de deplasare de 1.400 de lei trecută scrupulos în declarația de avere). Suma este echivalentul a circa 86.000 de euro. Cu un așa venit l-ar face invidios și pe președintele Iohannis, care din meditații nu a putut să strângă atât, iar dacă este să ne raportăm la veniturile colegilor profesori ai lui Marius Nistor putem spune că aceștia au avut un ghinion teribil în viață. 

Federația Sindicatelor din Comerț, o afacere de familie pentru soții Gocescu

Cristina-Elena-Georgeta Gogescu este o altă reprezentantă a sindicatelor care face parte din plenul Consiliului Economic și Social. Total necunoscută opiniei publice, doamna a încasat anul trecut de la această instituție indemnizații de ședință în valoare totală de 30.660 de lei. În paralel, ea a fost și secretarul general al Federației Sindicatelor din Comerț, de unde i-a intrat în cont suma de 64.987 de lei. O sumă foarte mică în comparație cu sumele încasate de ceilalți colegi sindicaliști din Consiliu, dar trebuie ținut cont de faptul că salariile angajaților din această ramură sunt printre cele mai mici pe economie. Conducerea acestei federații s-a transformat însă într-o afacere de familie, pentru că soțul doamnei, Vasilică Gogescu, este președintele federației, calitate care i-a asigurat acestuia anul trecut un venit de 67.750 de lei. El este însă și pensionar, încasând anul trecut 57.439 de lei. Până în 2022, și el a fost membru al plenului Consiliului Economic și Social, alături de soția sa. În plus, în 2022 el a mai primit 7.500 de lei pentru că a fost membru în Adunare Generală a Acționarilor Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România, calitate pe care a păstrat-o și anul trecut. Declarația de avere aferentă anului trecut și completată în iunie anul acesta de soția sa confirmă acest lucru, dar în dreptul sumei încasate figurează 750 de lei, cel mai probabil fiind vorba despre o greșeală.

Oancea Dorel, pensionarul din CES care face 7.000 de euro/lună

Oancea George Dorel este un pensionar din Târgoviște, dar care, spre deosebire de alți pensionari, a avut mai mult noroc în viață. Chiar dacă s-a retras din câmpul muncii, el continuă să fie o prezență foarte activă în lupta pentru drepturi sociale. Domnul Oancea Dorel este în continuare vicepreședintele Confederației Sindicatelor Democratice din România (CSDR), de unde a încasat anul trecut nu mai puțin de 36.059 de lei, cu mult peste ce i-a adus pensia sa, adică 126.874 de lei. Tot din zona sindicală a mai încasat 10.104 lei, fiind președintele Federației Sindicatelor Cimentiștilor din România, iar alți 8.686 de lei i-au intrat în cont de la Sindicatul Construim Împreună Fieni, unde este tot președinte. De asemenea, calitatea de membru al plenului Consiliului Economic și Social l-a îmbogățit anul trecut cu 30.660 de lei. Veniturile și le-a mai rotunjit cu banii încasați de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) București, unde a fost remunerat cu 11.902 lei pentru că a fost membru în Consiliul de Administrație. Și printre atâtea obligații de onorat în mișcarea sindicală, Oancea George Dorel și-a mai găsit timp să fie și inginer la HEIDELBERGCEMENT ROMÂNIA S.A. de unde a încasat anul trecut 104.103 lei. În total, pensionarul-sindicalist-inginer a reușit să-și bage anul trecut în cont nu mai puțin de 414.939 de lei, echivalentul a circa 84.000 de euro net. Asta a însemnat un venit de aproximativ 7.000 de euro lunar.

În 2023, salariul președintelui României a fost de circa 60.142 de euro brut, potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de compania Journo Research. Astfel, Klaus Iohannis a câștigat un salariu net de aproximativ 14.500 de lei pe lună (circa 2.900 de euro pe lună net). 

Sindicalista Florica Vasilescu, pasionată de tricotat și croșetat, a tras și ea lozul câștigător

Un alt sindicalist căruia i-a surâs norocul este și Florica Vasilescu. Ea a încasat anul trecut de la Consiliul Economic și Social indemnizații de ședință care au totalizat 30.660 de lei. Venitul și l-a completat din mai multe surse pe filiera sindicală. Ea a fost membru în Biroul Permanent al Blocului Național Sindical (BNS), de unde a încasat 11.256 de lei, și liderul Federației Sindicale IndustriAll afiliate BNS, funcție care i-a mai adus în cont 96.916 lei. Lista de funcții ocupate anul trecut de Florica Vasilescu este încheiată de Casa Națională de Pensii Publice, unde a fost membru, și de unde a încasat 5.410 lei. Per total, în dreptul sindicalistei Florica Vasilescu figurează anul trecut venituri totale nete în sumă de 134.212 lei, echivalentul a circa 27.000 de euro, ceea ce înseamnă un venit lunar de aproape 2.254 de euro, de peste două ori mai mult pe lună decât salariul mediu net, care a fost anul trecut de 4.584 de lei. Cu un așa venit, doamna Florica Vasilescu poate spune că s-a descurcat foarte bine în viață. Absolventă a liceului în 1990, ea este la bază prelucrător prin așchiere, iar ulterior devine confecționer cablaje la Uzina Dacia Pitești. Pasiunea pentru studiu și-a descoperit-o mult mai târziu. Abia în 2013 reușește să absolve facultatea privată Spiru Haret, studiile fiind făcute în domeniul dreptului și administrației publice. Drumul spre mișcarea sindicală l-a descoperit ușor, având în vedere că se definește în CV ca fiind o persoană cu bune competențe în comunicare și negociere. La capitolul pasiuni descoperim lucruri mult mai domestice, cum ar fi plimbările în aer liber, tricotatul și croșetatul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: bogati conturi patronat sindicate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri