Jurnalul.ro Ştiri Social Bolnavii cronici vor înapoi, la Spitalul Colentina

Bolnavii cronici vor înapoi, la Spitalul Colentina

de L. Budin    |   

De când a încetat starea de urgenţă, pacienţii care suferă de boli cronice fac memorii peste memorii, încercând să îi convingă pe mai-marii din Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti şi din Ministerul Sănătăţii să le redea Spitalul Colentina, pentru consult medical şi monitorizare. Unitatea continuă însă să primească bolnavi de COVID-19, în timp ce spitalele special destinate celor infectaţi stau cu paturile goale.

 

În perioada stării de urgenţă, mai multe unităţi sanitare din ţară au fost transformate în spitale-suport COVID-19. „Toată lumea a înţeles situaţia excepţională, dar, din păcate, starea aceasta s-a permanentizat, iar Spitalul Colentina a rămas închis pentru pacienţii cronici”, spune Rozalina Lăpădatu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A.). „Unii au fost redirecţionaţi către alte spitale, supraaglomerate: se intră cu triaj, ţi se reînnoieşte reţeta – şi cam atât”.

 

Situaţie incertă

„Recent, mi-a scris o pacientă suspectă de lupus, rugându-mă să îi recomand un medic specialist. Unde să îi spun să se ducă?”, întreabă amar Rozalina Lăpădatu. „Care e definiţia urgenţei medicale? În lipsa unui consult, femeia asta o să ajugă probabil la alte complicaţii”.

După memorii, articole în presă şi promisiuni, situaţia a rămas la fel de tulbure. „Săptămâna trecută, managerul de la «Colentina» ne asigura că s-a primit aviz pentru redeschiderea spitalului. Medicii de acolo îmi spun însă că bolnavii de COVID-19 continuă să fie internaţi pe bandă rulantă”.

 

Nicio strategie

Bolnavii cronici nu înţeleg de ce Ministerul Sănătăţii nu a elaborat o strategie, ca să găsească soluţii. „Prin iniţiative civice sau private, s-au construit spitale pentru cei infectaţi cu SARS-CoV-2. Inclusiv Primăria Bucureştiului, prin ASSMB, a deschis un astfel de spital cu 500 de paturi. Toate aceste unităţi sunt goale. Ministerul Sănătăţii nu a oferit niciun fel de suport pentru ca ele să fie dotate cu aparatură şi personal medical”, spune Lăpădatu. „Infecţiile cu coronavirus vor continua, noi ce o să facem? Nu poţi să îi refuzi unui pacient cronic consultul medical încă un an şi jumătate de acum încolo”.

 

Ana Dumitraşcu, 59 de ani, cu scleroză multiplă, se află în evidenţa Spitalului Colentina din 1998. A fost redirecţionată la o unitate medicală din Baloteşti, unde ajunge greu şi aşteaptă ore în şir. „Starea mea de sănătate s-a înrăutăţit, am făcut un RMN din pensia de 900 de lei şi, din păcate, s-au văzut leziuni active, cu care stau aşa. Vreau înapoi, la medicii mei”, spune ea.

 

20.000 de bolnavi cronici se tratau, lunar, la Spitalul Colentina.

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri