Joi, 30 mai, de la ora 17.00, standul editurii RAO de la Bookfest găzduieşte lansarea volumului al doilea al Tratatului de istoriografie generală - Mitul ca izvor al istoriei, de Alex Mihai Stoenescu. Autorul și academician Răzvan Theodorescu vor discuta cu invitaţii pornind de la ideea că lumea miturilor continuă să trăiască în omul modern și în sistemul său de relaționare socială.
„Lucrarea de față analizează mai puțin cronologia generală a lumii sau faptele istorice deosebite și mai mult reflecția marilor gânditori asupra istoriei, motiv pentru care conține multe citate din acești mari precursori. Ea se dorește a fi o carte despre felul în care s-a scris istoria de-a lungul secolelor și despre căile prin care continuă să influențeze viața întregii omeniri. Totodată, ea încearcă să integreze diferitele preocupări pentru istorie într-un sistem coerent, care să permită argumentația în favoarea caracterului științific al Istoriei. (...) Întreaga analiză urmărește evoluția conceptului de istorie în cursul timpului, astfel încât să poată fi parcurse atât diferitele etape ale abordării fenomenului istoric, cât și marile școli de istoriografie", spune scriitorul Alex Mihai Stoenescu
"Autorul a avut inspiraţia să treacă toată istoria creaţiilor spiritului uman prin «logica» mitului şi a ajuns la concluzii fascinante şi tulburătoare, legitimând mitul ca element fundamental şi definitoriu, situat pe calea magistrală a devenirii omenirii", completează academicianul Ioan Aurel-Pop.
Vineri sunt programate alte două lansări de top
Vineri, 31 mai, ora 15.00, apare noua versiune a celebrului roman Invenția lui Morel, al scriitorului argentinian Adolfo Bioy Casares, o carte despre care Jorge Luis Borges spunea că este perfectă. Invitatul evenimentului va fi Carlos Maria Vallarino, consilier al Ambasadei Republicii Argentina la București. După prezentarea carții, Tudora Șandru-Mehedinți, traducătoarea romanului, va susține o sesiune de autografe.
Tot vineri, de la ora 18.00 iubitorii de literatură română autentică sunt invitați la lansarea celui mai recent volum al lui Ștefan Mitroi, Goarna lui Tuturuz. Despre carte dar și despre scriitura lui Ștefan Mitroi vor vorbi criticul literar Radu Voinescu și poetul Ioan Es. Pop. Goarna lui Tuturuz este povestea alcătuită din poveștile spuse de fotografiile de pe pereții caselor, de obiectele dinăuntrul acestora, de dealul pe care s-a aflat cătunul părăsit de oameni, de biserica de pe deal. O poveste incredibilă despre acele lucruri care ne înconjoară și care vor să pornească la drum după viața de care pare să le fie dor.