Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson:Marea Britanie este dispusă să ajute la deminare și la exportul de cereale din Ucraina

Boris Johnson:Marea Britanie este dispusă să ajute la deminare și la exportul de cereale din Ucraina

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie este dispusă să ajute la operațiunile de deminare din largul coastei sudice a Ucrainei și că ia în considerare posibilitatea de a oferi asigurări navelor pentru a transporta milioane de tone de cereale blocate în țară, relatează Reuters.

Invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei și blocada porturilor din Marea Neagră a împiedicat țara, în mod tradițional unul dintre principalii producători mondiali de alimente, să exporte o mare parte din cele peste 20 de milioane de tone de cereale stocate în silozurile sale.

Acest lucru a contribuit la creșterea prețurilor alimentelor la niveluri record și a făcut ca zeci de milioane de oameni să se lupte pentru a se hrăni, o criză care, potrivit oficialilor occidentali, ar putea dura doi ani.

Turcia încearcă să intermedieze discuții între Națiunile Unite, Ucraina și Rusia pentru a crea un posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră, dar Moscova dorește mai întâi ridicarea unor sancțiuni occidentale pentru a facilita exporturile sale de cereale și îngrășăminte.

"Există o muncă de făcut. Lucrăm cu turcii și cu alți prieteni și aliați europeni pentru a vedea ce putem face", a declarat Johnson pentru Reuters.

Piața de asigurări din Londra a plasat întreaga regiune pe lista sa de risc ridicat, ceea ce înseamnă o creștere a costurilor pentru transporturi.

Johnson a declarat că Marea Britanie ia în considerare toate opțiunile atunci când a fost întrebat dacă guvernul ar putea oferi garanții suverane pentru asigurarea transportului maritim.

"Ceea ce Marea Britanie poate să ofere, mai presus de toate, este expertiza în ceea ce privește asigurările maritime și multă expertiză în ceea ce privește transportul de bunuri prin zone maritime, dacă ar trebui să spunem contestate", a spus el.

Întrebat dacă Marea Britanie este pregătită să ajute Ucraina să demineze zona, Johnson a spus: "Da, nu vreau să intru în detalii tehnice sau militare, dar puteți înțelege din ceea ce am făcut deja în ceea ce privește furnizarea de echipamente ucrainenilor pentru a se ajuta să se protejeze că, cu siguranță, discutăm cu ei la nivel tehnic pentru a ajuta la deminarea Odesei".

Orice efort de deminare ar fi cea mai mare tentativă de deminare de la războiul dintre Iran și Irak din anii 1980, iar orice proiect de deminare a Ucrainei ar dura câteva luni.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat separat joi că trebuie luate măsuri urgente în următoarea lună, înainte de următoarea recoltă, pentru a menține aprovizionarea.

Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană, care furnizează arme Ucrainei, au acuzat Rusia că alimentează o criză alimentară prin împiedicarea exporturilor de cereale din Ucraina - care reprezintă aproximativ o zecime din exporturile globale de grâu.

Într-o declarație făcută la sfârșitul zilei de joi, Marea Britanie a promis 372 de milioane de lire sterline (456 de milioane de dolari) ca ajutor pentru țările cele mai afectate de creșterea costurilor globale ale alimentelor și de lipsa îngrășămintelor, inclusiv 130 de milioane de lire sterline pentru Programul Alimentar Mondial.

Marea Britanie a declarat că finanțarea sa va oferi ajutor umanitar pentru a crește accesul la alimente în țările africane cele mai afectate.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene a declarat, la începutul acestei săptămâni, că Rusia comite o crimă de război prin blocarea exportului a milioane de tone de cereale ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna aceasta că milioane de oameni ar putea muri de foame din cauza blocadei porturilor ucrainene de la Marea Neagră, despre care a spus că a lăsat lumea "în pragul unei crize alimentare teribile".

Rusia neagă responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancțiunile occidentale impuse Moscovei, care au dus la o creștere a prețurilor alimentelor la nivel mondial. De asemenea, Rusia spune că Occidentul a răspândit minciuni cu privire la cauzele crizei.

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Boris Johnson
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri